Ferenc pápánál kezdték a magyar püspökök az ad limina látogatást

2017. november 21. kedd 10:40

2001 és 2008 után 2017-ben ismét ad limina látogatáson vesznek részt a Vatikánban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai november 20-tól 25-ig, hétfőtől szombatig.

Tizennyolc magyar főpásztor november 19-én, vasárnap érkezett repülőgéppel Rómába. Erdő Péter bíboros már a hét eleje óta különféle vatikáni rendezvényeken vett részt, Mohos Gábor, a püspöki konferencia titkára és az ad limina látogatás főszervezője pedig már szombaton megérkezett.

A magyar küldöttség a Vatikáni Rádióval egy épülettömbben működő Domus Sacerdotalis Papi Otthonban kapott szállást. A Vatikántól öt perc sétára fekvő otthonból járnak át a hét során a főpásztorok a különféle szentszéki kongregációkba. A papi otthon kápolnájában – miként ez hétfőn reggel is történt – közös szentmiséken vesznek részt a püspökök.

A program szerint kedd reggel kivétel, amikor a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában mutattak be szentmisét reggel nyolc órakor Erdő Péter bíboros főcelebrálásával. Szerdán este a római Német-Magyar Kollégium 23 magyar növendékét látogatják meg és Udvardy György pécsi megyéspüspök német nyelvű szentmisét mutat be a kollégium egész közösségének. Pénteken délután öt órakor az ad limina apostolorum, vagyis az apostolfejedelmek sírjánál tett ősi zarándoklat jegyében a Falakon kívüli Szent Pál-bazilika kereszthajójában mutat be szentmisét Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke, püspöktársai koncelebrálásával.

A tizenkilenc magyar főpásztor látogatása a Szentatyánál a tervezett csütörtökről – a pápa vasárnap kezdődő távol-keleti apostoli útja miatt – hétfő délelőttre került át. Ferenc pápa november 20-án, hétfőn délelőtt a magánkönyvtárában fogadta a magyar főpásztorokat, akik bemutatták Rómában tanuló papnövendékeiket. A több mint kétórás kihallgatásról Erdő Péter bíboros részletesen beszámolt a Vatikáni Rádió magyar szerkesztőségének, de interjút adott az olasz és a német szerkesztőségnek is.

A kihallgatás kezdetén Veres András győri püspök, a konferencia elnöke tájékoztatta a Szentatyát a magyar katolikus egyház helyzetéről, majd a pápa kezdeményezésére élénk párbeszéd alakult ki köztük a magyar és az európai egyházi és társadalmi helyzet megítéléséről.

Az audiencia során bemutatták a Szentatyának azt a keresztet, mely a 2020-as budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zarándokkeresztje lesz. Ferenc pápa megáldotta a keresztet, amely az eljövendő időben országjáró zarándokútra indul, hogy ezzel szolgálja a benső lelki készületet.

Hétfőn délben kezdődött a dikasztériumjárás. Először a Keleti Egyházak Kongregációja fogadta a görögkatolikus főpásztorokat, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolitát, Orosz Atanáz miskolci püspököt és Szocska A. Ábel nyíregyházi apostoli adminisztrátort. Hétfő délután a Szentszék Kommunikációs Titkárságát kereste fel a magyar küldöttség: Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek, Márfi Gyula veszprémi érsek, Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök, Varga Lajos váci segédpüspök és Mohos Gábor, a püspöki konferencia titkára. Este hat órakor pedig az Államtitkárságot kereste fel az összes magyar püspök.

November 21-én, kedden programjukat a Magyarok Nagyasszony-kápolnában bemutatott szentmisével kezdték a püspökök. Délelőtt a Püspöki, délután pedig a Papi Kongregáció meglátogatása következik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Vezető híreink - olvasta már?
az-ember-egyetlen-vigasza-hogy-vegul-az-elo-isten-kezebe-kerul-szaz-eve-szuletett-ingmar-bergman
Az ember egyetlen vigasza, hogy végül az élő Isten kezébe kerül – Száz éve született Ingmar Bergman

Július 14-én emlékezünk meg Ingmar Bergman (1918–2007), az egyetemes filmművészet meghatározó alakjának századik születésnapjáról.

2018. július 14. szombat
a-szornyu-es-az-elkepzelhetetlen-hataran
A szörnyű és az elképzelhetetlen határán – A Karitász orvosmissziója Kárpátalján és a Délvidéken

A Katolikus Karitász orvoscsoportja több száz gyereket vizsgált meg Kárpátalja és a Délvidék magyar falvaiban az elmúlt évben. Vojcek Lászlót, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosát, a Katolikus Karitász tavaly alapított orvosmissziójának vezetőjét tapasztalatairól kérdeztük.

19:59