Ferencváros díszpolgára – posztumusz kitüntetés Boldog Salkaházi Sárának

Hazai – 2009. október 2., péntek | 17:05

A IX. kerületi önkormányzat képviselőtestülete Boldog Salkaházi Sára testvér, vértanú számára posztumusz 'Ferencváros díszpolgára' címet adományozott.

Az erről szóló oklevelet, emlékérmet és a vele járó összeget 2009. október 2-án, Sztrilich Ágnes SSS, a Szociális Testvérek Társasága magyarországi elöljárója vette át Gegesy Ferenc polgármestertől.

„Mélyen meghatott, hogy a Ferencvárosi Napok keretében átadott kitüntetetések és  a kitüntetettek névsora – a nővér, aki vértanú, a művész és a pedagógus, a köztisztviselő és az iskolás gyermekeket szállító sofőr – azt mutatják, hogy itt valódi értékek mentén alakuló összefogás van egy városrészért, amit lakói magukénak ismernek.

Boldog Salkaházi Sára itt halt meg, de itt dolgozott a Dolgozó Lányok Otthonának vezetőjeként. Mintha ezzel a kitüntetéssel, Ferencváros Szent Ferenc mellett, patrónusának ismerte volna el, Sára testvért, akinek életét nem csak az életáldozat vértanúsággal történő beteljesedése, hanem a szegény gyermekekért, a dolgozó lányokért való munkája is jellemezte. Öröm látni, hogy a Bokréta utcai hajdani Dolgozó Lányok Otthon falára elhelyezett emléktábla mellett, ma már Sára testvérről elnevezett játszótér is van a közelben. Boldog Sára testvér, könyörögj a ferencvárosi küszködő, elszegényedő és jobb sorsot érdemlő lakosságért!" – fogalmazott Sztrilich Ágnes SSS testvér a kitüntetés átvétele után.

Magyar Kurír