Férfitalálkozókat szerveznek a Pécsi Egyházmegyében

Hazai – 2021. október 17., vasárnap | 13:02

Október 8-án a pécsi Magtár Látogatóközpontban rendezték meg az első férfitalálkozót. Felföldi László megyéspüspök meghívására 285 érdeklődő érkezett a pécsi és a környező plébániákról a programsorozat első alkalmára, melyen az „erő és erőtlenség” témájáról elmélkedhettek együtt a jelenlevők.

A férfilét és a családi élet kihívásai sokszor jelentős nehézségeket támaszthatnak, melyekről keveset beszélünk. A Pécsi Egyházmegyében a Szent József-év kapcsán különös figyelmet kívánnak fordítani a férfiak, apák kulcsfontosságú szerepére a családok vallási életében és egészséges légkörének megteremtésében.

„Mint az egyházmegye püspöke fontosnak tartom, hogy ebben az irányban együtt kezdjünk el gondolkodni és egymást erősíteni.  Ezért néhány elismert szakemberrel együttműködve, Férfitalálkozók címmel férfiaknak szóló előadás- és beszélgetés-sorozatot indítunk” – fogalmazott a program meghirdetésekor Felföldi László pécsi megyéspüspök.

E találkozókkal a főpásztor olyan lehetőséget szeretne teremteni, ahol a férfiak maguk között önmagukról beszélgethetnek, hogy aztán hazatérve, családjuk körében hatékonyabban találják meg a helyüket.

A cél a közös gondolkodás a megváltozott világban való helykeresés nehézségeiről, valamint olyan alkalom és közösség teremtése, mely teret biztosít a férfi lélekkel együtt járó érzések megosztására, gondolatok kicserélésére, hogy a programon résztvevők könnyebb lélekkel folytathassák útjukat és erősítsék kapcsolataikat, családjaikat.

Az egyes találkozókat októbertől májusig az egyházmegye hét városában – Pécs, Mohács, Szekszárd, Paks, Tamási, Dombóvár, Szigetvár – rendezik meg. Alkalmanként három húszperces előadás hangzik el egy adott témában, és lehetőség nyílik a tapasztalatok, gondolatok, meglátások megosztására, megbeszélésére. A férfitalálkozókra minden érdeklődőt szeretettel várnak, vallási beállítottságtól függetlenül.

*

Az október 8-án tartott első találkozón először két rövid előadást hallhattak a jelenlevők, melyet szabadabb beszélgetés követett. Ennek során feltehették kérdéseiket, megoszthatták gondolataikat.

Meghívott vendégként Kovács Tibor diakónus, belgyógyász, egyetemi tanár a férfilét biológiai sajátosságairól beszélt, és a genetikailag meghatározott fizikai erő mögött rejlő elméleteket osztott meg.

Előadásában az évszázadok alatt megváltozott társadalmi elvárások és az ősi férfiviselkedés közötti ellentétekről is szólt, végül az erőtlenség mibenlétéről elmélkedett.

A programsorozat további alkalmairól és a jelentkezésről ITT lehet tájékozódni.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria