Folytatódik a jeruzsálemi Szent Sír-bazilika restaurálása

Kitekintő – 2019. december 15., vasárnap | 14:00

A helyreállítási munkálatok második szakasza a bazilika padlózatára, a Szent Sír Ediculájának biztonságossá tételére és további régészeti kutatásokra terjed ki. A terveket december 10-én mutatták be a tervek kivitelezésében szorosan együttműködő görög ortodox, katolikus és örmény apostoli egyházak képviselői a Szent Üdvözítő ferences kolostorban.

A restaurálási munkálatok része a bazilika padlózatának tisztítása, állagának megőrzése; a Szent Edicula, vagyis a Jézus sírhelyeként tisztelt sziklaüreg maradványait őrző építmény stabilitásának felmérése és biztonságossá tétele; műszaki, azaz vízellátási, elektromos, mechanikai és tűzvédelmi struktúrák felállítása; valamint régészeti kutatások.

A Szentföldi Ferences Kusztódia közlése szerint a restaurálási munkálatok e második szakaszának terveit most ismertették a görög ortodox, katolikus és örmény apostoli egyházak szentföldi vezetőivel.

A projekt igazgatója Stefano Trucco építészmérnök, a munkálatok koordinálói a torinói La Venaria Reale kulturális javak megőrzésére és helyreállítására létrehozott alapítvány munkatársai. Az alapítvány a római La Sapienza egyetem ókortudományi tanszékével együtt október 8-án keretmegállapodást írt alá Jeruzsálemben a Szentföldi Ferences Kusztódiával az újabb restaurálási beavatkozások tanulmányozására és a projekt kivitelezésére vonatkozóan.

Francesco Patton szentföldi kusztos annak a reményének adott hangot, hogy a 2016-ban befejeződött első szakaszhoz hasonlóan, a jelenlegi felújítási munkálatok is gyümölcsözőek lesznek, és tovább folytatódik a Jeruzsálemben jelen lévő keresztény egyházak közötti szoros együttműködés. 

Fontos, hogy mint egyházak, elkötelezzük magunkat a Szent Sír autonómiájának védelmezésére és megőrzésére. A projekt bemutatása fontos számunkra, az átláthatóság szempontjából is – jelentette ki III. Teofil jeruzsálemi görög ortodox pátriárka. Gratulált és sikert kívánt a projekthez Samuel Aghoian atya is, Nurhan Manougian jeruzsálemi örmény apostoli pátriárka képviseletében.

Az átláthatóságot az egyházak minden képviselője erőteljesen kérte és a restaurálással megbízott intézmények is garantálták, vállalva, hogy kéthavonta beszámolnak a munkálatok menetéről. A restaurálás kezdeti időpontját még nem határozták meg. Az összes beavatkozást egy magánadományból fedezik 500 ezer euró értékben.

A padlózat állagának megőrzéséhez azok az adatok szolgálnak kiindulópontul, amelyet az athéni Nemzeti Műszaki Egyetem professzor asszonya, Antonia Moropoulou gyűjtött össze az előzetes vizsgálatok során, ezt a jeruzsálemi görög ortodox pátriárkátus támogatta. Ezután tudományos kutatásokat végeznek a padlózat különféle anyagaira vonatkozóan, hogy megtervezzék a tisztítást geofizikai kutatások és a környezet monitorozása alapján. A restaurálási területet kiterjesztik a Szent Ediculát körbevévő Anastasison, a Feltámadás néven ismert rotundán túl a bazilika bejáratáig.

Restaurátorok, régészek és tervezők interdiszciplináris csoportja méri majd fel a Szent Sír Ediculájának stabilitását és tervezi meg biztonságba tételét. Tanulmányoznak minden adatot, ami az eredeti építkezésre és az egymást követő beavatkozásokra vonatkozik. Ellenőrzik az altalaj csatornáit és geometriai felméréseket végeznek. A zarándokok mindennapos nagy számú jelenléte a Szent Sírnál azt igényli, hogy megvizsgálják a légköri feltételeket is – a hőmérsékletet, a nedvességtartalmat, a szennyeződés koncentrációját –, és a különböző keresztény közösségekkel közösen eldöntsék, milyen megoldások révén érvényesítsék az egészségügyi szempontokat.

Az új munkálatok által igényelt régészeti kutatásokat a római La Sapienza egyetem ókortudományi tanszéke vezeti, az elektronikai űrtechnológiai és energetikai mérnöki tanszék pedig a Szent Sír természetes megvilágításának és akusztikájának átalakítását tanulmányozza majd.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria