Főpásztori szentmisével ünnepelték Szent Balázs emléknapját Baján

Hazai – 2023. február 8., szerda | 9:48

Hagyományosan rendezvénysorozattal ünnepeltek a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola és Óvoda névadójának emléknapja alkalmából február 2-án Baján. A programhoz kapcsolódóan koncelebrált szentmisét mutatott be Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a helyi Szent József-templomban.

A rendezvénysorozat elején bemutatkozott a Danubia Alapfokú Művészeti Iskola Szent Balázs néptánccsoportja. Első fellépésükön a Szent Balázs püspök nevéhez fűződő balázsolás hagyományait jelenítették meg zenével, énekkel és tánccal.

Ezt követően egy mentőápoló tartott előadást az életmentésről és elsősegély-nyújtásról. Csorba Dávid iskolalelkész pedig az egészséges táplálkozás és a Biblia kapcsolatáról beszélt. Előadását füge-, olívabogyó- és datolyakóstoló követte.

Ezután Szent Balázs február 3-i emléknapja alkalmából Bábel Balázs érsek mutatott be ünnepi szentmisét a helyi Szent József-templomban. Koncelebráltak a környék iskolalekészei, valamint a város papjai.

A főpásztor szentbeszédében Szent Balázs püspök életéről szólva így fogalmazott: védőszentje mindazoknak, akik a hangjukból élnek, akik a szavak mesterei.

A főpásztor rámutatott: Isten Fia az Isten Igéje, aki a legteljesebb Szó. Napjainkban nagy problémát jelent, hogy nem vagyunk képesek uralkodni a szó tisztaságán; elhatalmasodott a durvaság, és sajnos a hazugság is egyre gyakoribb. A keresztény ember, aki Krisztus követője, tud ügyelni a szavaira.

Bábel Balázs a szentmise végén megáldotta a gyerekek által hozott gyertyákat. „A gyertya Jézus Krisztus szimbóluma. Ő maga mondta magáról: »Én vagyok a világ világossága!« Ezért ég az oltáron gyertya bármely napszakban” – mondta a főpásztor.

A kalocsa-kecskeméti érsek újra felhívta a figyelmet arra, hogy Szent Balázs püspök a hivatásos beszélők, a kenyerüket a hangjukkal keresők, így a pedagógusok, rádióbemondók, énekesek, színészek védőszentje.

A szentmise után Biró Györgyi Anna igazgató köszöntőjével megkezdődött az intézmény Szent Balázs-napi szakmai programja. A meghívott vendégek és a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye pedagógusai Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, főiskolai tanár előadását hallgathatták meg A hatékony nevelés kulcsa az érzelmi intelligencia címmel.

Ezt követően öt helyszínen, szakmai műhelymunkák keretében az intézmény pedagógusai mutatták be jó gyakorlataikat az egyházmegye pedagógusai számára, melyek során többek között a drámajáték lehetőségeiről, az alsó-felső átmenetet támogató programról, az érzelmi nevelésről, a gyermekvédelem lehetőségeiről és a projektoktatásról volt szó.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria