Gabriel Romanelli gázai plébános a háborús helyzetről: „Senki sem tudja, mi vár ránk”

Kitekintő – 2023. október 9., hétfő | 14:42

„Senki sem tudja, hová vezet mindez, és sajnos semmi jele annak, hogy ami tegnap kezdődött, hamarosan véget érhet” – Gabriel Romanelli, a Szent Családról elnevezett gázai katolikus templom plébánosa így írja le október 8-án azt a rossz előérzetekkel terhes bizonytalanságot, amit a helyi lakosság érez a Hamász milicistái által Izrael ellen indított tömeges támadás után.

Mindenekelőtt a múltban, a konfliktus korábbi szakaszaiban történtek emléke aggasztja az embereket. „A mostaninál sokkal kevésbé súlyos helyzetek miatt – emlékezik vissza az argentin pap, a Megtestesült Ige Intézetének tagja – nagyon hosszú háborúk kezdődtek itt a múltban. És most mindezek láttán állandóan eszembe jut XII. Piusz pápa felhívása a második világháború kitörése előtt: a békével semmi sem vész el, a háborúval minden elveszhet. II. János Pál is megismételte ezeket a szavakat.”

Gabriel atya úgy érzi, most már csak „imádkozni és remélni lehet, hogy a háború minél hamarabb véget ér, hogy kevésbé legyen nehéz begyógyítani a sebeket, és aztán dolgozni az igazságosságért és a békéért, amelyre oly sok izraeli és palesztin vágyik a szívében”.

Az izraeli terület elleni támadás október 7-én, szombaton hajnalban kezdődött. A Gázából az izraeli terület felé indított rakéták ezrei hullottak a Gázai övezet melletti településekre, valamint Tel-Avivra és Askelonra. A Hamász milicistáinak támadásai elérték az övezethez legközelebb eső izraeli telepeket, és a fegyveres terroristák foglyokat ejtettek. A rajtaütések során tengeri egységeket és motoros siklóernyőket vetettek be. A palesztin akciót Özönvíz, az izraeli műveletet pedig Vaskardok fedőnéven emlegetik.

Az izraeli válaszlépés légitámadások indítása és a Gázai övezet bombázása volt. A halálos áldozatok száma folyamatosan emelkedik. Egy nappal a támadás kezdete után a halottak száma mindkét oldal hivatalos forrásai szerint legalább nyolcszázra tehető (azóta az izraeli és palesztin halottak összesített száma elérte 1200-at – a szerk.). Közben az izraeli hadsereg szóvivői közölték, hogy evakuálták az izraeli civileket a gázai terület közelében fekvő településekről, hogy előkészítsék az ott magukat elbarikádozó Hamász-milicisták ellen tervezett katonai műveleteket. Az izraeli hadsereg másnap még nem kezdte meg a gázai területre való behatolásra irányuló hadműveleteket, amelyeket sok elemző a zsidó állam fegyveres erőinek következő lépéseként vetített előre.

Ferenc pápa október 8-án, vasárnap reggel az Úrangyala imádságot követően aggodalmát és fájdalmát fejezte ki a Szentföldön történtek miatt: „Aggodalommal és szomorúan követem, ami Izraelben történik, ahol az erőszak még kegyetlenebbül tört elő, több száz halálos áldozatot és sebesültet követelve. Közelségemet fejezem ki az áldozatok családjainak, imádkozom értük és mindazokért, akik a rettegés és szorongás óráit élik át. Kérem, állítsák le a támadásokat és a fegyvereket, és értsék meg, hogy a terrorizmus és a háború nem vezet semmilyen megoldáshoz, csak megannyi ártatlan ember halálához és szenvedéséhez. A háború vereség! Minden háború vereség! Imádkozzunk, hogy legyen béke Izraelben és Palesztinában!” (Tőzsér Endre fordítása)

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Fides

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria