Ghánai püspök: Meg kell őrizni országunk békéjét és stabilitását

Kitekintő – 2023. június 7., szerda | 16:47

Május 31-én Matthew Kwasi Gyamfi, a sunyani egyházmegye püspöke, a Ghánai Katolikus Püspöki Konferencia (GCBC) elnöke felhívást tett közzé: figyelmet kell fordítani a szomszédos államokból, például Burkina Fasóból, Togóból és Elefántcsontpartról érkező terrorfenyegetésekre. A felhívást a Bono régió konfliktusairól szóló regionális párbeszéd során, Sunyaniban tette közzé a püspök.

A találkozót a Nemzeti Katolikus Titkárság szervezte, amelyen politikusok, vezetők, illetve vallási testületek, biztonsági szolgálatok, ifjúsági csoportok, gazdasági társaságok képviselői és középiskolás diákok vettek részt. Matthew Kwasi Gyamfi püspök kijelentette, hogy a nemzet biztonsága és védelme mindenki érdeke, és közös elkötelezettségre szólított fel egy biztonságosabb és harmonikusabb ország megteremtése érdekében.

„Mindannyiunknak ki kell vennünk a részünket a béke, a stabilitás és a társadalmi kohézió előmozdításában” – jegyezte meg.

Ghánát Nyugat-Afrika egyik legstabilabb országának tartják, de a lappangó konfliktusok jelenléte – mint például északon, Burkina Faso határán, a Bawku régióban – termékeny talajt kínálhat a szomszédos államokban jelen lévő dzsihadista csoportok beszivárgásához. A Burkina Fasó-i dzsihadisták támogatást – harcosokat, fegyvereket vagy kiképzést – ajánlhatnak fel mindkét félnek, hogy megnyerjék a helyi szövetségeseket az accrai kormány elleni jövőbeli felkeléshez. Az elmúlt évtizedben látható volt, hogy a dzsihadista csoportok hogyan terjeszkedtek Maliban, Burkina Fasóban és Nigerben a helyi konfliktusok kihasználásával. Az elmúlt években a dzsihadisták Ghánába is átmentek, és megtámadták a biztonsági erőket mindössze 40 mérföldre Bawkutól, Burkina Faso és Togo határán. Ezért a GCBC a Ghánai Katolikus Egyház más szervezeteivel együtt támogatja a helyi konfliktusok megoldására irányuló kezdeményezéseket.

Bono régió esetében Justina Owusu-Banahene regionális miniszter kijelentette, hogy ez az ország három legbékésebb régiójának egyike, és dicsérte a biztonsági erőket, amiért segítenek fenntartani a térség békéjét és stabilitását. A regionális miniszter azonban rámutatott arra, hogy a biztonsági problémák, mint például a törzsi vezetők közötti állandó konfliktusok, a földviták és a viszályok, az illegális bányászat, a magas munkanélküliség és a fulani nomád pásztorok tevékenysége veszélyezteti a régió nyugalmát.

Fordította: Hollósi Judit

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria