Giusy Buscemi olasz szépségkirálynő a hitéről: „A szeretet létezik, én rátaláltam”

Kitekintő – 2017. április 21., péntek | 18:37

A fiatal szicíliai színésznő a Credere olasz katolikus hetilapnak beszélt hitéről, a plébániai hittanórákról, a vőlegényével együtt megtett zarándoklatokról és arról, mennyire szeretné, hogy a fiatalok felfedezzék életükben Isten jelenlétét.

Híres modell, smaragdzöld szemekkel, lebilincselő tekintettel, aranyló hajfürtökkel, a legnézettebb tévésorozatokban befutott karrierrel. A hamarosan 24 éves színésznő az olasz közönség kedvence. Meglepő, amikor a hitéről kezd beszélni: határozottan, teljes természetességgel beszél az értékekről, amelyekben hisz; a szentekről, akiket szeret; az imákról, amelyeket el szokott mondani. „Nem beszélek sokat erről a nyilvánosság előtt, mert nem szeretném, hogy a hitemet eszközként használják… Mindemellett nem rejtem véka alá, és ha valaki a kereszténységemről kérdez, szívesen válaszolok” – mondja. Jelenleg nagyon derűs, nyugodt időszakot él meg, lelkileg is: vőlegényével házassági felkészítésre jártak, tervezik a házasságkötést.

Giusy nézők millióit nyűgözte le bájos, kedves, ugyanakkor határozott viselkedésével. 2012-ben ő lett Miss Italia, Olaszország szépségkirálynője, azóta pedig királynő a képernyőn is. Ugyanakkor két lábbal áll a földön, és legszebb emlékei között őrzi szicíliai éveiből a hittanórákat: „Katolikus családból származom, a bérmálásig jártam hittanórákra. Utána elvégeztem egy kétéves képzést, hogy gyerekeket taníthassak. Újra megtenném-e? Hát persze! Akkor persze még nagyon fiatal voltam és tetszett, hogy én lehetek a „tanítónő”. Ma már Rómában élek, itt volt részem lelkivezetésben, így még sokkal felkészültebbnek éreztem magam.”

Giusy nagyon lelkesen beszél, mintha a filmvilágban „normális” lenne olyan emberekkel találkozni, akik nem félnek kimutatni hitüket: „Így is van. Nagyon sok színész barátom van, akikkel beszélgetésbe kezdtünk Istenről, a hitről. Ezek magánjellegű találkozások, amelyekről nem szólnak az újságok, de nem ritkán esnek meg, sőt!”

Az olasz színésznő 19 éves koráig Menfiben, egy bájos szicíliai településen élt, amelynek történelme távoli időkre nyúlik vissza; partjait a Földközi-tenger hullámai nyaldossák, ahol világos, nagyon finom homokból vándordűnéket épít a szél. Elmondása szerint gyerekkora úgy telt, mint sok kortársáé: reálgimnáziumba járt, és hittanra; táncolt, sok barátja volt. Az érettségi után kereste az útját, különféle lehetőségek közül választhatott: felvételizett több egyetemre is, és jelentkezett a Miss Italia versenyre. Miután megnyerte, jöttek a meghallgatások, próbajátékok, és lassacskán belefolyt a filmvilágba. 

Rómában élte meg első „hiteles” találkozását Istennel: „Egy éve éltem ebben a városban. Jártam a plébániára, és egyszer csak találkoztam Isten embereivel, különösen két szerzetesnővérrel, akik megmutatták nekem az Egyház egy másik arcát, amelyet nem ismertem. Beleszerettem a szemükben rejtőző fénybe, és biztos voltam benne: az Úr arra hív, hogy mélyítsem el, növeljem a hitemet. Attól kezdve a vőlegényemmel együtt egy új úton kezdtünk járni, amelynek része volt az is, hogy elmentünk a legkedveltebb Mária-kegyhelyekre: Fatimába, Međugorjébe és Lourdes-ba – ez utóbbit különösen mélyen őrzöm a szívemben, mert nagyon erős imádságos légkör hatja át, amitől az ember úgy érzi, különleges áldásban részesül. 


A szicíliai színésznő szívében fontos helyet foglal el Lisieux-i Szent Teréz: „Különlegesen tisztelem, nagyon szeretem alázatosságát és „kicsinységét”, ami aztán nagysággá válik Isten szemében”. Imádságaiban azt kéri, hogy az ő lelke is hasonló legyen. Szívesen mondja az Isten angyala-imádságot: „mert nagyon intenzíven érzem az életemben az őrangyal jelenlétét, aki megtart és irányít mindannyiunkat.”

Kortársainak azt üzeni:„Adjátok meg Istennek a lehetőséget, hogy belépjen az életetekbe! Nyitottnak kell lennünk a találkozásra, hogy megtapasztaljuk”. Vallja, hogy mindenki számára eljön a megfelelő pillanat, de meg kell tanulnunk megérteni a jeleket, amelyeket Isten küld hétköznapi életünk konkrét helyzeteiben, mint például egy meghívást egy barátunktól vagy egy számunkra kedves embertől. „A fiataloknak el kell mondani, hogy Isten létezik és szeret minket, a többit majd Ő maga megteszi: átformálja a szíveket, feltámasztja mindannyiunkban a vágyat, hogy imádkozzunk, mélyebb és őszintébb párbeszédbe kezdjünk Vele” – teszi hozzá.

Guisy sosem fogy ki a célokból, megvalósításra való álmokból: „Mindenekelőtt azt szeretném megvalósítani, amit Isten tervezett az életemről, és a remény üzenetét szeretném közvetíteni a világnak. Mert a világban létezik az igaz szeretet, csak rá kell fókuszálni, hogy a maga teljességében meglássuk.”

Forrás: Credere.it

Fotó: it.Aleteia.org

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria