Gyónásra, lelkibeszélgetésre hív a görögkatolikus egyház a megbocsátás napján

Hazai – 2016. november 2., szerda | 15:09

Gyónásra vagy lelkibeszélgetésre hívja a kereső embereket november 19-én a görögkatolikus egyház. A megbocsátás napját szerte az országban több mint húsz településen megrendezik.

November 20-án zárul az irgalmasság Ferenc pápa által egy éve megnyitott szentéve. A Szentatya szándékához és az egész egyetemes egyház által szervezett eseményekhez csatlakozva a Görögkatolikus Metropólia a megelőző napra, november 19-ére meghirdeti a megbocsátás napját.

A görögkatolikus egyház azokat az embereket is meg kívánja szólítani e napon, akik életállapotuk következtében nem járulhatnak gyónáshoz, vagy valamilyen okból távol kerültek a gyónástól, vagy netán magától az egyháztól is. A 2015 októberében megtartott, a családról szóló XIV. rendes püspöki szinódus után az irgalmasság szentéve különösen is ráirányította a figyelmet ezekre a nehéz helyzetekre, amelyekben az egyháznak, a papoknak és minden keresztény embernek különösen is irgalmasnak kell lennie, és semmiképpen sem elutasítónak.

A megbocsátás napjának célja: megélni és átadni ezt az irgalmat; az irgalmasságban és a megbocsátásban rejlő éltető, felszabadító erőre irányítani a figyelmet; megszabadítani a gyónást és az egyházi személyekkel folytatott lelkibeszélgetéseket a hozzájuk kötődő esetleges előítéletektől, rossz tapasztalatoktól, megmutatva emberséges, életünket előrevivő, valódi oldalukat.

Az ország területén különböző településeken, több mint harminc helyen leülnek ezen a napon a fölszentelt atyák, és gyónásra vagy lelkibeszélgetésre várják a kereső embereket. Lehet, hogy lesznek, akik nem kaphatnak föloldozást, de az őszinte, személyes, közvetlen beszélgetés akkor is sok kegyelmet közvetíthet számukra, hozzájárulva boldogulásukhoz, lelki terheik letételéhez. Nem mindenütt templomokban kínálják ezt a lehetőséget, sőt nem is mindig egyházi intézményekben, hiszen azt szeretnék, ha minél több embertársunkhoz eljutna ez a meghívás, ha minél több ember részesülhetne a meghallgatottság örömében, Isten és az egyház szeretetének megtapasztalásában.

A megbocsátás napja alkalom lesz a ráérős gyónásra vagy lelkibeszélgetésre, a meghallgatásra, a befogadásra, szerető ölelésre. Egy nap, amikor beszélgetésre várják azokat, akik régóta vágynak erre, de azokat is, akik talán hirtelen ötletből jövő elhatározással veszik rá magukat arra, hogy leüljenek egy pap mellé. Várják azokat, akik hiányolják a gyónás kegyelmét, valamint azokat, akik még nem érzik át annak fontosságát, és várják azokat is, akik nem gyónni, hanem csak beszélgetni szeretnének. Egyszóval várják mindazokat, akik szeretnék megtapasztalni azt az éltető, erőt adó, felemelő, bátorító, szabadító, békét hozó felismerést, hogy átöleli őket az Isten.

A megbocsátás napja minden településen vecsernyével (alkonyati istentisztelettel) zárul, amelynek keretében levetítik a három hierarcha (a három magyar görögkatolikus egyházmegye vezetője – a szerk.) közös videoüzenetét.

A megbocsátás, az irgalmasság gyakorlása, a gyónásra és lelkibeszélgetésre való lehetőség biztosítása azonban nem szorítható egyetlen nap keretei közé, az év többi napján is életünk része kell hogy legyen. Éppen ezért a görögkatolikus egyház további segítséget is kíván nyújtani ebben. A megbocsátás napjára, november 19-ére ingyenesen elérhető segédanyaggal készülnek, valamint az esemény Facebook-oldalán és hamarosan induló honlapján a nappal kapcsolatos hasznos információkon túl a témát kibontó írásokkal, videókkal, tanácsokkal, folyamatosan megújuló tartalmakkal szolgálnak majd.

* * *

A megbocsátás napja helyszínei

BUDAPEST
– Szent János Görögkatolikus Diákotthon (XIV. kerület, Ida utca 2.)

CSENGER
– görögkatolikus templom (Kossuth Lajos utca 2.) 

DEBRECEN
– Istenszülő oltalma görögkatolikus székesegyház (Attila tér);
– Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola (Kossuth Lajos utca 44.)
– Párizsi Udvar, Café La Seine (Debrecen, Péterfia utca 13–19.)
– Kossuth tér – faház

DEMECSER
– görögkatolikus templom (Ady Endre út 16.)
– városi bölcsőde (Iskola út 13.)

DUNAKESZI
– görögkatolikus templom (Barátság út 2.)

DUNAÚJVÁROS
– görögkatolikus templom (Kőris utca 15.)

EDELÉNY
– görögkatolikus templom (Újtemplom utca 2–4.)

ENCS
– görögkatolikus parókia (Váci Mihály utca 36.)

HAJDÚBÖSZÖRMÉNY
– görögkatolikus templom és ifjúsági ház (Káplár Miklós utca 2.)

KISVÁRDA
– görögkatolikus templom és Szent György Görögkatolikus Bölcsőde
(Rákóczi u. 2.)

MÁRIAPÓCS
– kegytemplom és környéke (Kossuth tér)

MISKOLC
– Nagyboldogasszonyról nevezett görögkatolikus székesegyház (Búza tér)

NYÍRACSÁD
– görögkatolikus templom (Kossuth Lajos utca 2.)
– Ligetalja Művelődési Ház (Kassai utca 6.)

NYÍRCSAHOLY
– görögkatolikus templom (Szabadság utca 2.)
– közösségi ház (Széchenyi utca 4.)

NYÍREGYHÁZA
– görögkatolikus parókia (Bercsényi utca 7.)
– Korzó bevásárlóközpont (Nagy Imre tér 1.)
– Sója Miklós Görögkatolikus Óvoda és Általános Iskola (Huszár tér 5.)
– Szent Atanáz Könyv- és Kegytárgybolt (Bethlen Gábor utca 5.)

PÉCS
– görögkatolikus templom (Alajos utca 21.)

PIRICSE
– görögkatolikus templom (Táncsics Mihály utca 1.)
– Eötvös József Általános Iskola (Petőfi Sándor utca 1–5.)

SAJÓPÁLFALA
– görögkatolikus templom (Petőfi Sándor utca 1.)

SÁTORALJAÚJHELY
– görögkatolikus templom (Kazinczy Ferenc utca 49.)

SZERENCS
– görögkatolikus templom (Ondi utca 11.)

SZOLNOK
– görögkatolikus parókia (Gyermekváros utca 2.)

TÍMÁR
– görögkatolikus templom (Szabadság utca 61–63.)

ÚJFEHÉRTÓ
– görögkatolikus templom (Vasvári Pál utca 18.)

VESZPRÉM
– Károly (Feltámadt Üdvözítő)-templom (Mártírok útja 4.)


Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria