Hálaadó püspöki szentmisével ünnepelt a harmincéves Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra

Hazai – 2022. szeptember 23., péntek | 17:31

Hálaadó szentmisén ünnepelte alapításának 30. évfordulóját a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szeptember 22-én a pécsi székesegyházban. A liturgiát Felföldi László megyéspüspök celebrálta. A szentmisét, amelyen részt vettek a manufaktúra vezetői, munkatársai, családtagok, Kovács Szilárd Ferencnek, a bazilika orgonaművész-zeneigazgatójának rövid orgonakoncertje zárta.

„Teljes lelki élet zene nélkül nincs. Vannak a léleknek régiói, melyekbe csak a zene világít be” – Kodály Zoltán egyik ismert gondolatával kezdte elmélkedését Felföldi László megyéspüspök. Hozzátette: az orgonazene gyógyít, megszólítja a lelket, mely ettől erősödik, gazdagodik; az érte mondott hála és köszönet azoknak is szól, akik a háttérben dolgozva megépítették az orgonát és a művésznek is, aki megszóltatja.

A főpásztor kiemelte, aki orgonazenét hallgat, Istennel találkozik. Johann Sebastian Bachot idézte, aki szerint: „Minden zene célja (...), hogy Isten dicsőségét zengje, és kikapcsolódást nyújtson a lélek számára; ahol ezt nem tartják szem előtt, ott nem zene szól, csak pokoli lárma.”

A világ, amelyben élünk, végtelenül tele lett a pokoli lármával – mondta a püspök. – Amikor meghallgatunk egy szép zenét, és meghalljuk annak mélységét, akkor kikapcsolódunk a világ zajából, a lármából, ugyanakkor bekapcsolódunk az igazi életünkbe, sorsunkba, Isten békéjébe. Senkinek, legyen az hívő vagy nem hívő ember, az orgonát hallgatva nem marad érintetlenül a lelke. Ez az orgonazenének az igazi gyümölcse, gazdagsága és ereje.

Az orgonaépítő hétköznapi csendes vagy éppen erőfeszítésekkel teli munkája ezért az egész emberiségen segít olyan mélységekben és gazdagságban, amit senki és semmi más nem tud megadni. Egy szép orgonazenéhez ugyanakkor kell a művész is: a hangszer csak vele együtt teljes, akivel Istenről, emberről, életről a legtöbbet és a legszebbet mondja el. Gyógyít sebeket, erőt ad a szenvedéshez és reményt ad a jövőhöz. Ezért a gazdagságért, a hosszú útért adunk hálát ma itt, Pécsen – fogalmazott Felföldi László.

Ez adjon erőt a manufaktúra vezetői, segítői, munkatársai szívében a mindennapok küzdelmeihez – kívánta.

Egy embernek, egy közösségnek, egy munkatársi közösségnek a titka, a lényege, hogy milyen lelkülettel él. Ha jó lélekkel, szeretetben tudunk élni, akkor igazi lelket tudunk varázsolni abba a hangszerbe, amelyik nagy küldetést tölt be a földön a maga gyógyító, éltető, lelket teremtő üzenetével – hangsúlyozta a püspök. Végezetül Isten áldását kérte az orgonaépítők munkájára.

A szentmisét követően Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Rabb Szabolcs titkár a manufaktúra harmincéves működését elismerő kitüntető oklevelet, a „Kézműves remekek” címet és a védjegy használatának jogosultságát tanúsító iratot, valamint a harmincéves kézműves tevékenységért, a tanulóképzésért és az orgonaépítő mesterség műveléséért „Aranykoszorús mester” címet adományozott Budavári Attilának, a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra szakmai vezetőjének.

A jubileumi ünnep Kovács Szilárd Ferenc, a bazilika orgonaművész-zeneigazgatója rövid orgonakoncertjével zárult. A koncert egy részlete megtekinthető a Pécsi Egyházmegye YouTube-csatornáján.

*

A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra a tekintélyes szakmai múlttal rendelkező Angster Orgonagyár hagyományait folytatja Budavári Attila orgonaépítő mester szakmai irányításával. A családi vállalkozás szakmai vezetője mindössze 12 éves volt, amikor elhatározta, hogy orgonaépítő lesz. A hangszer iránti elköteleződése családi örökség, hiszen hét felmenője is orgonaépítéssel foglalkozott az egykori Angster Orgonagyárban.

Budavári Attila szakmai ismeretei és tapasztalatai, valamint személyes hite és vallásossága is hozzájárul, hogy a manufaktúra az elmúlt 30 év során több mint 130 orgona munkálataiban vett részt határainkon innen és túl. Egyik jelentős munkájuk a pécsi bazilika orgonájának átépítése volt. A Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra jelenleg Magyarország legnagyobb és Európa egyik legnagyobb orgonaépítő cége.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Hatházi-Müller Andrea

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria