Hálaadó szentmisével ünnepelték a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 25. születésnapját - ONLINE KÖZVETÍTÉS

Hazai – 2014. február 11., kedd | 11:45

Február 10-én a zsúfolásig megtelt zugligeti Szent Család-plébániatemplomban mutattak be ünnepi szentmisét a szeretetszolgálat születésének 25. évfordulóján. A szentmisét a Bonum TV-vel együttműködésben felvételről közreadjuk.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1989. február 4-én alakult meg, a Fővárosi Bíróság hivatalosan 1989. február 10-én vette nyilvántartásba. A 900 éves Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi segélyszervezetének jelmondata: A hit védelme és a szegények szolgálata; jelképe a nyolcágú máltai kereszt, melynek ágai a nyolc evangéliumi boldogságot jelentik. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke Kozma Imre atya.


Az elmúlt negyedszázad első éveiben megalakultak a szeretetszolgálat önkéntes munka alapján szerveződő helyi csoportjai és területi központjai. Az ezredfordulón egy sokrétű, kétszáz intézményt felölelő máltai hálózat bontakozott ki. Az utóbbi években pedig a legégetőbb társadalmi problémákra eddig nem ismert kezdeményezésekkel keresi a választ a szervezet.


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat mindennapos tevékenysége során ételt és ruhát oszt, szállást kínál a fedél nélkülieknek, ügyet intéz az arra képtelen emberek helyett. Segítő tevékenysége mindig az emberekre irányul. Ennek fontos jele, hogy a Máltai Szeretetszolgálat csináltatott először szemüveget hajléktalan embereknek, vezette be Magyarországon a jelzőrendszeres házigondozást, és nyitotta meg az ország első kerekesszék-javító műhelyét. Programjai súlyos társadalmi problémákra keresnek gyakorlatias válaszokat. Így jöttek létre a cigánytelepeket és a leszakadó közösségeket elzáró láthatatlan falakat lebontó integrációs programok, és a nyomor felszámolására irányuló modellkísérletek. A máltai misszió része a társadalom megszólítása, az emberek bevonása a segítő programokba.

Videó: Bonum TV

Magyar Máltai Szeretetszolgálat/Magyar Kurír