Hangulatjelentés a szentté avatásra készülő Örök Városból

Kitekintő – 2014. április 26., szombat | 14:02

Róma már a szentté avatás előtt két nappal megtelt zarándokokkal. A világ minden részéből érkeztek hívők XXIII. János és II. János Pál pápa vasárnapi szentté avatására.

A Szent Péter téren pénteken délelőtt kígyózó sorokban vártak az emberek a bazilikába való bejutásra. A délutáni órákra a teret több tízezer zarándok töltötte meg, a tér látványa és a hangulat a szerdai általános kihallgatásokat és vasárnapi Úrangyala-imádságokat idézte. A bazilika homlokzatára kihelyezték a két boldog pápa óriás portréit.

A Szent Péter tér felé vezető úton éneklő zarándokcsoportok vonulnak, a téren türelemmel, imádkozva, énekelve várakoznak a világ minden részéből, többek között Argentínából, az Egyesült Államokból, Libanonból, a Távol-Keletről, és szerte Európából érkezett csoportok. A zarándokok között sok a fiatal, gyerekcsoportokat is hoztak a szentté avatásra.

Az olasz mellett leggyakrabban lengyel szó hallható az utcákon és tereken, de megérkeztek a magyar csoportok is, akik pénteken és szombaton sorra látogatják Róma nagy bazilikáit. 

Nem csak a Vatikánt és környékét árasztották el a zarándokok. A római templomokon a pápákat ábrázoló óriás képek láthatók, a templom előtti tereken fiatalok imádkoznak. Ma éjjel pedig virrasztásokat tartanak, imádsággal készülnek a holnapi nagy ünnepre a római belvárosi templomokban.

A Vatikán környékén és Róma belvárosában a pénteki olaszországi nemzeti ünnepen is nyitva tartottak a boltok. A szuvenírárusok a boltokban és az utcákon egyaránt XXIII. János és II. János Pál képével díszített emléktárgyakat árulnak (különböző méretű szobrokat, képeket, rózsafüzéreket, ikonokat, kulcstartókat, kirakót, hűtőmágneseket, stb.), és különösen népszerűek azok a tárgyak is, amelyeken Ferenc pápa képe látható. Az ajándéktárgyak ára a szentté avatásra megugrott, a vendéglátóhelyek azonban nem emelték látványosan áraikat.

Az egyébként is nehézkes és olykor akadozó római tömegközlekedés óráról órára egyre zsúfoltabb, különösen nehéz a belvárosban felférni a buszokra és a villamosokra. Már csütörtökön elkezdték lezárni a Szent Péter tér környéki utakat és utcákat, a szentté avatás napján sok járat módosított útvonalon közlekedik majd, a metrók azonban egész nap közlekednek.

Az utcákat járva egyre több szerzetessel, pappal és számos püspökkel, illetve bíborossal is könnyen össze lehet találkozni.

Magyar Kurír
(bh)

Kapcsolódó fotógaléria