Három ember meghalt a nizzai bazilikában végrehajtott késes támadásban

Kitekintő – 2020. október 29., csütörtök | 14:01

Legalább három ember meghalt és többen megsebesültek Nizzában egy késes támadásban a Notre-Dame-bazilikában október 29-én reggel 9 óra körül. Az egyik áldozat egy közeli étterembe menekült, de olyan súlyosak voltak a sérülései, hogy nem tudták megmenteni az életét.

A hírt a város polgármestere, Christian Estrosi közölte a Twitteren. A környéken lévők lövéseket és robbanásokat is hallottak, amelyek a hatóságok közlése szerint a rendőrségi akciót kísérték. 

Az elkövetőt ártalmatlanították, meglőtték és kórházba szállították. „Minden jel arra mutat, hogy terrortámadás érte a Notre-Dame-bazilikát”, írta a nizzai polgármester. A belügyminiszter figyelmeztette a lakosságot, hogy a környéket kiürítették, és ne menjenek a helyszínre. Az ügyben a terrorellenes ügyészség nyomoz.

A tettest, aki még elfogásakor is „Allah akbar!”-t kiáltozott, és feltételezhetően iszlamista terrorista indítékkal ölt, elfogták a rendőrök.

A Reuters hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva három halottról számolt be, és arról írt, hogy az áldozatok egyikét, egy nőt állítólag lefejeztek.

A BBC World tudósítója arról számolt be, hogy a támadás Nizza vegyes etnikumú negyedében történt, a Notre-Dame-bazilika közelében, ahol egy mecset és egy zsinagóga is található. Felhívta a figyelmet, hogy a támadás a muszlimok egyik legfontosabb ünnepén, Mohamed próféta születésnapján történt.

Emmanuel Macron francia elnök úton van a dél-franciaországi városba. Párizsban a francia parlament úgy döntött, hogy egyperces csenddel fejezi ki szolidaritását az áldozatokkal és hozzátartozóikkal.

A dél-franciaországi város polgármestere azonnal terrorcselekménynek nyilvánította a történteket és azt kérte, hogy helyezzék megfigyelés alá az összes templomot vagy zárják be azokat, ahogy a város más istentiszteleti helyeit is.

*

Nizzában 2016. július 14-én egy kamionos merénylő az ünneplő tömegbe hajtott. 86 ember életét vesztette és több százan megsebesültek.

Még nincs két hete, hogy az észak-franciaországi Conflans-Sainte-Honorine-ban egy csecsen származású terrorista megölte Samuel Patyt, miután a tanár ellen szabályos hadjárat indult a közösségi médiában, mert Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat mutatott a diákjainak.

E támadások közé sorolhatjuk a 85 éves Jacques Hamel atya meggyilkolását is, akit szentmise bemutatása közben öltek meg a franciaországi Saint-Etienne-du-Rouvray-ben 2016. július 26-án. A 21. századi Európában ez volt az első alkalom, hogy a dzsihadisták céltáblája egy pap volt.

Forrás: Euronews, Hirado.hu, Vatikáni Rádió

Fotó: Hirado.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria