Három kulcsszó és öt ünnep mutathatja nekünk az utat decemberben

Nézőpont – 2021. december 3., péntek | 20:22

Három kulcsszót és öt ünnepet ajánl figyelmünkbe az Aleteia nemzetközi katolikus portál az adventi készülethez, sőt azon túl, gondolva a családok szempontjaira is.

Mai életmódunk mellett nagyon könnyű átsiklani az advent felett, és rögtön a karácsonyra fókuszálni, így pedig elmulasztjuk az advent szépségét és sajátos karakterét – mutat rá Philip Kosloski.

A Vatikán által kiadott, népi vallásossággal és liturgiával foglalkozó direktórium három fogalmat ajánl figyelmünkbe  adventre: a várakozást, a megtérést és a reményt.

Várakozás
Emlékezzünk a mi Urunk első, alázatos eljövetelére, halandó testben, és várjuk a történelem Urának végső, dicsőséges eljövetelét.

Megtérés
A megtérésre a liturgia – különösen advent idején – gyakorta a prófétákon, főleg Keresztelő Szent Jánoson keresztül mutat rá: „Térjetek meg, mert elközelgett a mennyek országa” (Mt 3,2).

Remény
Derűvel teli remény, hogy a megváltás műve, melyet Krisztus már végbevitt (vö. Róm 8,24–25), és a kegyelem valósága a világban eléri teljességét, megadva mindazt, amit a hit ígért, és „amikor meg fog jelenni, hasonlók leszünk hozzá, mert látni fogjuk őt, amint van” (1Jn 3,2).

A fenti három szó mellett, melyek az utat mutatják karácsony felé, öt ünnep is felsorakozik utunkon. Ezekről akár a gyermekeinkkel együtt is megemlékezhetünk Annabelle Moseley javaslatai nyomán.

December 6.

Ünnepeljétek az igazi Mikulást: Szent Miklóst!

A Mikulás nevet hallva természetesen a pocakos, piros ruhás, nagy szakállú emberre gondolunk, aki ajándékokat hoz. Magyarként szerencsére kicsit talán könnyebben eszünkbe jut róla a Miklós keresztnév, mint az angolszász nyelvterületen élőknek Saint Nicholas Santa Clausról. Szent Miklós ünnepén felidézhetjük a nagylelkű püspök élete történetét, és gyerekeinket biztosíthatjuk róla, hogy amikor azt mondjuk, a Mikulás létezik, nem füllentünk. A közbenjárását is kérhetjük szándékainkért, illetve valódi Szent Miklós-i lelkületben mi magunk is adakozhatunk, jót tehetünk valakivel, aki rászorul.

December 8.

A Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe

Ez a Mária-ünnep idén egybeesik a Szent József-év zárásával. Az elmúlt évben sokan közelebb kerültek ehhez a csöndes szenthez, elmélyült iránta való szeretetük, jobban rá tudnak hagyatkozni a közbenjárására.

A neki szentelt év zárásakor József, mint mindig, szeretett és szent hitveséhez irányít bennünket, aki oltalmazón borítja ránk köpenyét, palástját. Szaladjunk hozzá, amikor védelemre van szükségünk, és szenteljük neki magunkat ünnepének napján.

December 13.

Hozzunk fényt a világba Szent Lúciával!

Szent Lúcia szűz és vértanú annak a tizenöt szentnek az egyike, akiket megemlítünk a szentmise kánonjának felajánlási része után. A vakok, látássérültek és más szemproblémákkal küszködők védőszentje, akit fényhozóként tisztelnek.

Emléknapját megünnepelhetjük azzal is, hogy ezen a napon gyújtjuk meg a karácsonyi dekoráció fényeit otthonunkban, vagy vacsoránál gyertyát gyújtunk.

Skandináv hagyomány Lúcia (nálunk Luca) napján, hogy a legidősebb lánygyermek gyertyákkal díszített koronát vesz fel, fehérbe öltözik, és saját sütésű zsemlével kínálja családtagjait.

December 21.

Valld meg hitedet Kaníziusz Szent Péterrel!

Ezt a 16. századi holland jezsuita papot XI. Piusz pápa 1925-ben egyházdoktorrá avatta; katekizmusát számos nyelvre lefordították. „Katekizmusai révén még az egyszerű nép körében is olyan elevenen maradt meg emlékezete – írja róla a Szentek élete –, hogy a 19. századig maga a Canisius név a katekizmust jelentette” német nyelvterületen. Az apostoli hitvallást fejtegeti számos írásában, így emléknapján elmélyíthetjük ismeretünket a Credóval kapcsolatban.

Egy lehetséges ötlet: imádkozhatunk rózsafüzért Kaníziusz Péter ünnepén, különösen is odafigyelve a hitvallás szavaira, amellyel kezdődik. Emellett természetesen kérhetjük az egyházdoktor közbenjárását, hogy jobban értsük az apostoli hitvallásban kifejezett hitünket.

Mivel Kaníziusz Szent Péter a betegek és fogságban lévők pártfogója, róluk is megemlékezhetünk ezen a napon imáinkban.

December 26.

Húzódj közelebb a Szent Családhoz!

Karácsony második napja a Szent Család ünnepe. Tegyetek ki egy Jézust és szüleit ábrázoló szép képet otthonotok valamely központi helyére, és lehetőleg áldassátok is meg. Legjobb lenne, ha olyan helyre kerülhetne, ahol amúgy is szoktatok imádkozni, illetve ahol sokat tartózkodtok, hogy gyakran emlékeztessen titeket ennek a példakép családnak a szentségére és derűjére. Kérjétek a Szent Család közbenjárását bármi nehézségben vagy bánatban, amit családotokban hordoztok, és ami gyógyulásra vár!

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria