Három napig tartó lakodalom – Először rendezték meg a Balatoni Katolikus Találkozót

Hazai – 2019. július 1., hétfő | 19:42

Második alkalommal rendeztek ötvenórás szentségimádást a vértanú munkáslány, Bódi Mária Magdolna boldoggá avatásáért június 28. és 30. között Balatonfűzfőn. Idén újdonságként a fiatalokat megszólító Balatoni Katolikus Találkozó kísérte a rendezvényt.

Mint a legtöbb kislány, Bódi Mária Magdolna is arról álmodott, hogy felnőve királyné lesz. Ám az ő királya nem egy volt a földi uralkodók sorában, hanem maga a Király, Jézus Krisztus. Az 1921-ben, nehéz körülmények között élő zsellércsaládba született Magdi törvénytelen származása miatt a kor előírásai szerint nem léphetett szerzetesrendbe, a világban kellett Jézus Krisztus jegyesévé válnia – méghozzá egy olyan helyszínen, ahol csak kevesek keresték volna Istent: a balatonfűzfői vegyi üzemben. Jegyesével sem hét határra szóló lakodalom során kelt egybe, hanem a vértanúságban: Magdit 1945-ben gyilkolta meg egy orosz katona Litéren, miközben a munkáslány barátnőit védte az erőszaktól. „Uram, Királyom, végy magadhoz!” – voltak utolsó szavai.

Mivel Bódi Mária Magdolna hitéletének egyik sarokköve volt a jegyesével, az Eucharisztiában jelen lévő Jézussal való találkozás, boldoggá avatásáért imádkozva már az előző évben is rendhagyó „lakodalomba”, ötvenórás szentségimádásra invitálta a környék híveit három balatonfűzfői fiatal, Tóth Ágota és húga, Eszter, valamint Palásthy István Laposa Norbert plébános támogatásával. A maratoni szentségimádást idén országosan is meghirdették, valamint kiegészítették fiatalokat megszólító kísérőprogramokkal – köztük ingyenes strandolási lehetőséggel –, így született a Balatoni Katolikus Találkozó, röviden a Balakat.

A találkozó június 28-án, a balatonfűzfői Jézus Szíve-plébániatemplom búcsúnapján „bontott vitorlát”. Laposa Norbert plébános köszöntőszavai után Fábry Kornél, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) főtitkára tartott előadást, melyben ismertette a 2020-as rendezvény célját és részleteit, majd részvételre buzdította a megjelenteket. „Egy lagzin sokkal jobb ott lenni, mint megnézni a róla készült videót” – fogalmazott Fábry Kornél.

A búcsúi szentmisét Márfi Gyula veszprémi érsek mutatta be a találkozón részt vevő lelkipásztorokkal, köztük Fábry Kornéllal együtt, aki a homíliát is mondta. A NEK főtitkára prédikációjában minél gyakoribb szentáldozásra biztatta a híveket. „Jézus legnagyobb ajándéka saját maga. Ki vagyok én, hogy visszautasítsam?” – tette fel a kérdést Fábry Kornél, majd kifejtette, amikor a Miatyánkban a mindennapi kenyérért könyörgünk, nemcsak a napi betevőt értjük alatta, hanem az Élet Kenyerét is. A napi programot az Oltáriszentség ünnepélyes kitétele, szentségimádás, majd zenés dicsőítés zárta.

Június 29-én a reggeli imát követően műhelyfoglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők, miközben a templom mögötti templomromnál kerekasztal-beszélgetés kezdődött Bódi Mária Magdolna életéről Kovács Elemérné Bódi Máriával, a vértanú unokahúgával, Tornyos László litéri lakossal, Magdi tiszteletének egyik felélesztőjével, Laposa Norbert plébánossal, valamint Tóth Eszterrel, a találkozó egyik szervezőjével.

A beszélgetőtársak ismertették, hogyan kerültek kapcsolatba Bódi Mária Magdolnával. Személyesen egyikük sem ismerhette a vértanút, még unokahúga, Mária sem, hiszen két évvel Magdi halála után született. Édesapja – a vértanú lány bátyja –, valamint a család többi tagja azonban gondoskodott róla, hogy Magdi emléke ne halványuljon el a családban, e történeteket idézte fel Mária. Tornyos László ehhez kapcsolódóan elmondta, az elmúlt rendszer mindent megtett azért, hogy Magdi vértanúságát elfelejtsék, de legalábbis kisebbítsék, sokan pedig úgy vélekednek, csak egy volt a sok közül, akit bántalmaztak a szovjet katonák. Az idős úr Litéren nőtt fel, de csak középiskolás korában, egy osztálytársa édesapján keresztül értesült arról, hogy szülőfalujában mi történt egy fiatal lánnyal a második világháború utolsó napjaiban. Tóth Eszter kiemelte, a Balaton keleti csücskét teljesen áthatja Magdi lelkisége: bár a vértanúság helyszíne Litér, Eszter még a balatonfűzfői templomba sem tud belépni anélkül, hogy ne gondolna rá.

A beszélgetés folytatásában arra keresték a választ, miben lehet példakép a huszonéves Magdi. Laposa Norbert plébános hangsúlyozta, azt kell előtérbe helyezni, ami valóban Magdi volt, mert ebből merítheti küldetését az, aki megismerné az ő életét. Magdi két műszakban dolgozott a balatonfűzfői vegyi gyárban, emellett igyekezett imádságos életet élni és közösségi munkát végezni. „Amikor éppen rohanunk, vajon megéri-e sietni oda, vajon tényleg az a jó hely, ahová sietünk? Nem biztos, hogy megéri, ha van helyette más választásunk” – mondta Laposa Norbert.

Az esetleges boldoggá avatással kapcsolatban Tóth Eszter kifejtette, az előző korokban főként szent életű papokat, szerzetesnővéreket, uralkodókat kanonizáltak, de a 21. században elérkezett annak ideje, hogy egy egyszerű munkáslány is a szentek közösségébe lépjen. Ferenc pápa is nagy hangsúlyt fektet arra, hogy hétköznapi embereket is a szentek és boldogok sorába iktasson. Laposa Norbert hozzátette, a boldoggá avatásnak meg kell hogy érjen az ideje. Addig meg kell értenünk, mit és hogyan tett, hogyan élt Bódi Mária Magdolna, és milyen volt az ő életszentsége.

A délutáni szabadprogramot követően Béri László Renátó kármelita szerzetes tartott előadást Jézus egy mondatáról elmélkedve, mely János evangéliumában olvasható: „ti pedig énbennem és én tibennetek” (Jn 14,20). Kifejtette, az „én tibennetek” azt jelenti, hogy minden emberben jelen van a szentháromságos egy Isten, és ehhez nem köt semmilyen feltételt, csak rá kell ébrednünk. A „ti pedig énbennem” alatt azt érti Jézus, hogy benne vagyunk Isten jelenlétében, körülöttünk van Isten jelenléte, ahogyan Assisi Szent Ferenc is megénekelte Naphimnuszában. A minket körülvevő világ részei embertársaink is, akik mind utak, hidak, kapuk az Istenhez. Az esti program lelki beszélgetésekkel folytatódott, valamint egy különleges éjszakai szentmisével, mely éjfélkor kezdődött a templomromnál.

Június 30-án a reggeli ima után Versegi Beáta Mária nővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja előadása segítette a ráhangolódást a szentmisére. Beáta nővér elmondta, a háromnapos találkozó során egy mese vált valósággá: Balatonfűzfőn három éjjel és három nappal tartott a lakodalom Jézussal, a Jegyessel. De Jézus nemcsak három napig akar velünk maradni, hanem egy életen és az örökkévalóságon keresztül – ebben nyújtott segítséget Beáta nővér, a szentmise részeit elemezve felkészítve a híveket a szentáldozásban létrejövő találkozásra. Hangsúlyozta, Jézus jelenléte az életünkben nem azt jelenti, hogy megoldódnak a problémáink, hanem azt, hogy ami van, az hogyan válik Jézus jelenlétének helyszínévé. A problémák közt is észrevehetjük, hogy Jézus itt van köztünk.

A vasárnapi szentmisét Tamás Zoltán újmisés lelkipásztor mutatta be, aki a záróáldást követően újmisés áldásban részesítette a megjelenteket. A szertartást követően a templomkertben szeretetvendégségen látták vendégül a résztvevőket. A találkozót vasárnap este közös imádság zárta, melyet Csernai Balázs veszprémi egyetemi lelkész vezetett.

Fotó: Papp Flóra

Benke Zsuzsa/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria