Hasznos tudnivalók Kovács Gergely püspökszenteléséről és érseki beiktatásáról

Külhoni – 2020. február 19., szerda | 23:10

Február 22-én, szombaton lesz Gyulafehérváron, a Szent Mihály székesegyházban Kovács Gergely püspökké szentelése és érseki beiktatása. A szervezők ismertetőjét adjuk közre.

Az ünnepség kapcsán a következő tudnivalókra hívják fel a papság, a meghívott vendégek és a hívek figyelmét:

– A papságot és a híveket kérik, hogy legkésőbb 10.30-ig foglalják el a számukra kijelölt helyeket a székesegyházban vagy a székesegyház előtti téren.

– Azoknak, akik a kitűzött határidőn belül regisztráltak, már kiküldték a behajtási/parkolási engedélyeket. Ők a következő helyeken parkolhatnak:

A Szeben és Déva irányából érkezők:
Autóbusz: RYMA parkoló (Str. Gemina, 13)
Kisbusz: Electrica (fosta piață, Piața Consiliul Europei nr. 1)
Személygépkocsi: Crucea luminoasă (A temető szemközti körforgalom II. kijárata – a várfal alatt)

A Kolozsvár és Balázsfalva (tövisi út) irányából érkezők:
Autóbusz: RYMA parkoló (Str. Gemina, 13)
Kisbusz: Electrica (fosta piață, Piața Consiliul Europei, 1)
Személygépkocsi: Casa de cultură a sindicatelor (str. Mihai Viteazu nr. 31).

Fontos a parkolók nevét megjegyezni, mert elakadás esetén a helyi rendőrség ennek alapján tud segíteni. A bejelentkezés nélkül érkezők is bizonyára találnak más, megfelelő parkolóhelyet a városban. Parkolással kapcsolatos kérdések esetén kérik, forduljanak Buciuman Gheorghe plébánoshoz: tel: +40749-596216 vagy email: bucsovw@yahoo.com

– A székesegyházban ülőhelyet biztosítanak a papság és a meghívóval rendelkező hívek számára. Nagyon örülnek, hogy a gyulafehérvári főegyházmegyéből és más egyházmegyékből is nagyon sokan részt vesznek a püspökszentelésen. Azok a hívek, akik nem férnek be a székesegyházba, kivetítőn követhetik a szentmisét.

– Szükség esetén a székesegyház közelében a mentőszolgálat munkatársai rendelkezésre állnak. Bármilyen probléma esetén kérik, forduljanak az önkéntesekhez, akik majd további eligazítást adnak. Az önkéntesek karszalagot fognak viselni.

– A meghívottakat és a híveket egyaránt kérik, hogy öltözzenek az időjárásnak megfelelően. Előreláthatólag ezen a napon Gyulafehérváron +7 / +9 fok várható.

– A székesegyház előtti téren a szentáldozás helyszíneit zászlókkal fogják jelezni.

– A szentmiséhez a híveknek liturgikus füzetet biztosítanak. Így mindenki belekapcsolódhat a szentmisébe.

– Annak érdekében, hogy mindenki zavartalanul követhesse a szentmise élő közvetítését a székesegyház előtti téren, kérik, hogy ne hozzanak magukkal zászlókat és egyéb transzparenseket.

– Illemhelyek a székesegyház közelében lesznek biztosítva.

– A koncelebráló papságot kérik, hogy hozzon magával albát és fehér stólát. A készlet erejéig kazulát is biztosítanak. Beöltözésre az Érseki Palota kapusszobájának a folyosóján lesz lehetőség. Beöltözés után kérik a paptestvéreket, hogy foglalják el a számukra fenntartott helyeket a székesegyházban. A helyek elosztása a kazulák színe alapján történik: a korábban érkező paptestvérek fehér színű kazulát kapnak és a szentély első részében foglalnak helyet (a stallumok között); a később érkező paptestvérek arany színű kazulát kapnak és a szentély felső részében foglalnak helyet (a sekrestye bejárata előtti részen); akiknek nem jut kazula, albában és fehér stólával fognak koncelebrálni az északi mellékhajóban (a Lászai-kápolna oldalán).

– A koncelebráló püspökök az asszisztencia vezetésével 10.55-kor indulnak az érseki palotából a székesegyházba. Az ünnepi szentmise 11 órakor kezdődik.

– A szentáldozás (két szín alatt bemártással) a koncelebráló paptestvérek részére több helyen történik: a szentélyben két helyen, a két mellékhajóban pedig a mellékoltároknál.

– A szentmise végén az asszisztenciával együtt a papság is kivonul. Ezután kérik a paptestvéreket, hogy fáradjanak át a Papnevelő Intézet Aula Magna-jába az állófogadásra, ahol személyesen is köszönti őket az új főpásztor.

– A szertartást a Duna Televízión és az Erdélyi Mária Rádión keresztül is követhetik az érdeklődők.

Forrás: RomKat.ro

Fotó:

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria