Hat egyszerű cél, hogy boldogabb legyen az új éved

Nézőpont – 2017. december 30., szombat | 19:03

Lehet, hogy a tízkilós fogyás jelen pillanatban nagyobb szabású változásnak tűnik, de hosszú távon más dolgok nagyobb hatással lesznek életedre – állítja az Aleteia portál szerzője.

Van, aki minden év elején megfogadja, újrakezdi a napi szentírásolvasást. Erről a dologról legalább egyértelmű, hogy jót tesz nekünk; kiegyensúlyozottabbá tesz, és könnyebb nagyobb összefüggésekben szemlélni életünk, ha Isten szavának olvasásával kezdjük vagy fejezzük be napunkat. Néha persze nehéz lenyelni a békát: például amikor kénytelenek vagyunk magunkra ismerni Izrael fiaiban, akik folyton elfeledkeznek Isten csodatetteiről. Ennek ellenére érdemes 2018-at is azzal kezdeni, hogy megfogadjuk: mindennap olvassuk a Szentírást.

Az új évre tekinthetünk úgy, mint a lelki növekedés, a megújulás lehetőségére, melyet elősegít, ha elhatározásokat teszünk az imádság, engedelmesség, szolgálat, példaadás, bibliaolvasás, illetve a megbocsátás terén.

Hagyj föl egy bosszantó szokással!

Lehet, hogy nem kanászodtál el vészesen, de nyugodt pillanataidban azért érzed, hogy miben kelne el egy kis változtatás. A hívő élet szépsége az, hogy megbocsátanak nekünk, és újrakezdhetjük.

Egy fiatal lány például egyszer rádöbbent, bár mindig is hívő, rendes emberhez szeretett volna feleségül menni, egyáltalán nem abba az irányba tart az élete: a fiú, akivel jár, gyökeresen más nézeteket vall, és őt is eltéríti hitétől, ahelyett, hogy jobb emberré tenné. Újragondolta, ki is ő, és mit szeretne, és ismét elkötelezte magát az Úr mellett: „Jézus azért szenvedett, hogy mi bocsánatot nyerjünk vétkeinkért. Erre kellett emlékeztetnem magam – nem lehetek soha túl messze a jó úttól. (...) Isten annyira szeret minket, kész rá, hogy megbocsássa minden bűnünket, ha kérjük őt. Számomra ez volt a legnehezebb: kérni őt.” Egy év sem telt el, és a lány házasságot kötött egy hozzá hasonló hívő fiúval, akivel úgy élhet, amiről mindig is álmodott.

Akár kicsi, akár nagy dolgon szeretnél változtatni, mindig van út előre. Használd föl ezt az évet arra, hogy megszabadulj egy olyan szokásodtól, amiről tudod, távol tart Istentől.

Törődj többet másokkal!

A karácsony előtti időszakban nagyobb hangsúly kerül az önkéntességre és az adakozásra, a szükség azonban nem korlátozódik az év egy időszakára. Találj ki egy konkrét és reális módot, amivel segítheted a szükséget szenvedőket. Ez lehet akár egy fix pénzösszeg is, amivel minden hónapban támogatsz egy jótékony célt. Ha pedig az idődből is tudsz adni a pénzed mellé: az a tökéletes kombináció.

Nemcsak önkénteskedéssel tudsz jót tenni: az is sokat jelent, ha figyelmesebb vagy a körülötted élőkkel. Egy fiatalasszony például azt tűzte ki célul, hogy máshogy beszél saját magához, és a többi nőhöz, hogy szavaival inkább építse magát és másokat, ne lehúzza. „Észrevettem, hogy itt ez a sok fantasztikus, tehetséges nő körülöttem, és mind olyan rettenetesen beszélnek saját magukról. Miért csináljuk ezt? Olyan szörnyű dolgokat mondanak saját magukra, amiket soha nem mondanának másra („Rossz anya vagyok”, „Kövér vagyok”, és a többi); folytonosan kritizálják magukat” – mesélte. Megpróbált arra törekedni, hogy kimozdítsa ismerőseit ebből a negatív beszédmódból, és emlékeztesse őket rá, mennyi mindent tettek és tesznek. Tisztában van vele, hogy senki életét nem tudja egy csapásra megváltoztatni, de talán kicsivel több erőt tud beléjük csepegtetni.

Mutass jó példát!

Nemcsak a gyerekeknek kell mondogatnunk, hogy mutassanak jó példát a többieknek: ez a feladat a felnőttekre is vonatkozik. A személyes kapcsolatok hatalmas változásokat tudnak hozni az életünkbe; akár csak egy kedves mosoly is felmelegíti a magányosak szívét.

Lehet, hogy nehezen beszélsz a hitedről, de az, ahogy élsz, ahogy a dolgaidat intézed, önmagában is sokat mond Istennel való kapcsolatodról, ezek révén is dicsőítheted Istent. Gondolj a mindennapi interakcióidra, és találd ki, hogyan tudsz világító lámpás lenni a környezetedben.

Tanulj meg minden hónapban egy bibliai verset!

Egy amerikai anyuka azt gondolta, minden hónapban megtanul – családjával együtt – egy bibliai szakaszt. Januárban kezdték, János evangéliuma harmadik fejezete 16. versével: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy mindaz, aki őbenne hisz, el ne vesszen, hanem örök élete legyen”. Vacsora után együtt gyakorolták a memoritert, vasárnaponként pedig megbeszélték, mit jelent mindez, és miért fontos. Olyan szakaszokat választanak, amelyeknek különös mondanivalója, jelentősége van a családjuk számára, például a szeretetről szóló igehelyeket, amikor elharapózik a testvérféltékenység.

Imádkozz sokat!

Isten egyik legalapvetőbb parancsa: beszélj Hozzá. Valamiért azonban erről hajlamosak vagyunk megfeledkezni – amíg be nem üt valami nagy baj. Akkor hirtelen újra szívből jövően imádkozunk, és vágyakozunk az Úrral való kapcsolat békéjére.

Bocsáss meg valakinek!

Biztos számtalanszor hallottad már, hogy ha megbocsájtasz, az elsősorban neked magadnak tesz jót – nem annak az embernek, aki megbántott. Mégis: megbocsájtani nagyon nehéz.

Ha régóta ragaszkodsz egy fájdalmadhoz vagy dühödhöz, kijelölheted 2018-at mint azt az évet, amikor továbblépsz, és magad mögött hagyod ezeket az érzéseket. Hosszú út vezet a megbocsátáshoz, rengeteg ima és munka van benne. Mindezt érdemes végigcsinálni azért a békéért, amit elhoz, akár friss a teher, amit hordozol, akár régről, a múltadból fakad.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Freddy Castro/Unsplash

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria