Hat jó tanács a szünidőre Kamill atyától

Megszentelt élet – 2018. július 11., szerda | 19:37

Noha már jó néhány hét eltelt a nyári szünetből, még időszerűek Varga Kamill OFM tanácsai, melyeknek köszönhetően talán nem úszik el az egész vakációnk az egyébként édes semmittevésben.

Végre itt a nyár. Kipihenhetjük az iskolaév fáradalmait, elmehetünk a barátainkkal kirándulni, táborozni, játszani, élvezhetjük a strandot vagy az otthoni medence hűsítő vizét. A szülőknek is szükségük van a fárasztó, munkával töltött hetek közben egy kis családi együttlétre vagy annak örömteli tudatára, hogy a gyerek biztos helyen van: egy mozgalmas táborban, aktív kikapcsolódás közben érzi jól magát. Most azt szeretném kérni mindenkitől, hogy rakjuk össze közösen az útibőröndöt. Mire is lesz szükségünk a nyáron?

1.
Először is nyilván szükséges egy tervszerű beosztás. Mikor és hol lesznek a nyári programok? Milyen eseményeken szeretnénk mindenképpen részt venni? A család egyes tagjai merre járnak éppen? Mikor tud a család együtt lenni? Mikor megyünk a szupernagyit meglátogatni, és mikor fogjuk befőzni a baracklekvárt?

2.
Bár furcsán hangzik, de mégis igaz: az egyes napokat is meg kell tervezni, legalábbis hozzávetőlegesen. Mikor kelek? Mikor fekszem? Hova megyek, és mit akarok elintézni? Kivel akarok találkozni? Az ellébecolt, eltékozolt nap sokkal fárasztóbb, kimerítőbb, mint egy nagy melegben tartott, unalmas tanítási óra! De a terv azért is kell, hogy egy nem várt, de izgalmas program, baráti társaság kedvéért felrúghassuk.

3.
Eszközlista. Egy otthon töltött naphoz, egy horgászkiránduláshoz, a strandoláshoz, egy ottalvós partihoz vagy a hittanos táborhoz mind más-más dolgokra van szükségünk.

4.
Egy jó könyv – eső esetére!

5.
A számítógéphez egy gomb: OFF!

6.
Jézus! Ezt talán furcsának találod, de igaz. Szeretném, ha magaddal vinnéd Jézust – az egész nyárra és az összes nyári programra! De mégis hogyan? A bőröndbe nem is lehet csak úgy bepakolni! Oda valóban nem, de a szívedben elviheted! Minden vasárnap, amikor szentáldozáshoz járulsz, Vele találkozol. A szívedben magaddal viheted akárhová! Sőt, vinned is kell! Jézus nemcsak egy óra erejéig akar veled lenni, hanem veled szeretne menni a nyári táborba, a strandra, a horgászstégre, a moziba, a lovastáborba, a pingpongszakkörre, a balettintézetbe… Veled és barátaiddal akar lovagolni, mozifilmet nézni, horgászni, sütkérezni a strandon. Ne akaszd fel keresztény mivoltodat, mint egy kabátot a lakásban, hanem vidd magaddal, bárhová is mégy!

És végül:

Kedves Szülők! A nyár folyamán ne küldjétek gyermekeiteket misére! Gyertek el együtt!

Szép nyarat, szép élményeket! Új barátokat! A régi barátokról se feledkezzetek meg!

Az írás megjelent a Béke és Jóság lapban 2018-ban, a XI. évfolyam 4. számában.

Forrás: Ferences Sajtóközpont

Fotó: Pixabay.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria