Házasság hete: a társadalomért a család tud felelni igazán

Hazai – 2012. február 9., csütörtök | 14:30

A társadalomért a család tud felelni igazán, a házasság világhete pedig az egész társadalom megújítója lehet, ha az embereket arra indítja, hogy komolyan vegyék ezt az intézményt - mondta Bíró László, a Magyar Katolikus Püspöki Kar családreferens püspöke csütörtökön Budapesten, a házasság hete elnevezésű rendezvény sajtótájékoztatóján.

A nemzetközi szinten több mint tíz éve, Magyarországon pedig a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) kezdeményezésére idén ötödször rendezett program kapcsán Bíró László rámutatott: „amit ünneplünk a házasság világhetén, az olyan érték, amely benne van az emberben, mert Isten férfinak és nőnek teremtette őket”. Mindenkinek az a vágya, hogy „szeressen és szeretve legyen. Senki nem tud kiteljesedni önmagában, kell hozzá a másik, ez belénk van oltva” - jegyezte meg.

A katolikus püspök hangsúlyozta: a házasság nem valamiféle múltbéli, letűnt idők értéke, hanem a jövőt hordozza. Ezt ünnepelni azt jelenti: elköteleződni a jövőhöz.

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének püspöke kiemelte: a házasság „eresztékei meginogtak”, ezért van szükség a megerősítésére, amit az imádság segíthet. A gyermekek a szülőkért, utóbbiak a gyermekeikért és egymásért is imádkozhatnak - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a házasság hetén „az egyedül maradottakra is gondolnunk kell, az ő életük is értékes”, nekik viszont törekedniük kell arra, hogy lehetőség szerint legyen társuk, mert „a férfi és a nő együtt lehet egységes egész”. Felhívta a figyelmet arra: a házasság hete alkalmából az egyháznak és a keresztényeknek középpontba kell állítaniuk a házasság intézményét és a hűséget.

Az idei rendezvény „házaspár-arca” Lackfi János író, költő, műfordító és felesége, Bárdos Júlia művészettörténész. Lackfi János arról beszélt, hogy „jól belátható a házasság társadalmi haszna: ha nem születnek gyermekek, nincs termelőerő és fogyasztóerő”.

Az író sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a családi életről nem tanítanak az iskolában. Kimutatható, hogy a harmonikus családban élő férfiak tovább élnek, mint egyedülálló vagy instabil házasságban élő társaik - fűzte hozzá.

Bárdos Júlia hozzátette: „életünk minőségének legfontosabb mutatója az emberi kapcsolataink színvonala”. Mint mondta, „nincs annál izgalmasabb kaland, mint asszisztálni a gyermekek személyiségének kialakulásánál”, és utalt arra: házasságuk során „bőven voltak krízishelyzetek, de a problémák azért vannak, hogy személyiségünk fejlődjön”.

Az angliai Richard Kane, a házasság hete nemzetközi mozgalom elindítója arról szólt, hogy a válás valószínűsége négyszerese annak, amikor csak összeköltöznek a szülők, de nem kötnek házasságot. Kitért arra, hogy ma számos gyermek úgy nő fel, hogy „apukái váltakoznak”, ezáltal véleménye szerint ez a generáció kevés eséllyel tud szorosan egyetlen emberhez kötődni. Ennek komoly következménye van a nemzet és a gazdaság szempontjából - állapította meg.

A házasság hete programjait a Bálint-naphoz kötődően tartják; igyekeznek közel hozni az emberekhez a tartós házasság megéléséhez szükséges ismereteket. A nyitó esemény vasárnap a debrecen-nagyerdei református templomban lesz, ahol Bölcskei Gusztáv református püspök hirdet igét. Az ezt követő héten a központi rendezvényeknek a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnázium ad otthont, de többek között Debrecenben, Szegeden, Pécsett, Budaörsön, Érden, Gödöllőn, Kecskeméten, Székesfehérváron, Vácott és Veszprémben is programokkal várják az érdeklődőket.

Az országos rendezvénysorozatot a szervezők sajtóközleménye szerint a Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz), a Magyar Katolikus Családegyesület, a Magyarországi Református Egyház Házasság- és Családsegítő Szolgálata, a Bibliai Házassággondozó Szolgálat, a Magyarországi Evangélikus Egyház Női Misszió, a Magyarországi Baptista Egyház Család Szolgálata, a Biblia Szól Gyülekezet Házassági Tanácsadó Szolgálata, a Magyarországi Metodista Egyház Család Szolgálata, valamint a Harmat Kiadói Alapítvány és a Family magazin vezetőiből álló munkacsoport szervezi és koordinálja.

A ma már huszonegy országban megszervezett házasság hete mozgalom nemzetközi konferenciájának idén Budapest ad otthont március 31. és április 2. között.

A házasság hetével kapcsolatos programokról itt olvashat.
Hivatalos honlap: Házasság hete 2012 

MTI/Magyar Kurír