Helytállás, kiállás, felkészülés – Böcskei László nagyváradi püspök a romániai pápalátogatásról

Külhoni – 2019. január 11., péntek | 19:54

Talán nem túlzás azt mondani, a pápalátogatás híre bearanyozza nemcsak évkezdésünket, de az egész évünket. Böcskei László nagyváradi megyéspüspököt január 11-én kérdezett a Romkat.ro katolikus portál munkatársa az apostoli út hivatalos bejelentése kapcsán.

Már benne volt a levegőben, mindenki várta a hír bejelentését – fogalmazott Böcskei László –, és mindenki, egyházi személyek és világi hívek egyaránt, bízott abban, hogy közelebbről érintett lesz a programban.

„Húsz éve járt utoljára pápa Romániában, a mostani látogatás pedig azért is nagy öröm, mert nemcsak a fővárosba, hanem többek közt Csíksomlyóra is ellátogat a Szentatya. Ez a történelmi egyházak számára nagy-nagy öröm, hiszen arra a helyre látogat a pápa, ahonnan mi az erőt merítjük, ahol a Szűzanya gondoskodását évszázadokon keresztül érezhették nemcsak a katolikus hívek, de az egész magyar nép.”

A megyéspüspök három fogalmat emelt ki a pápalátogatással kapcsolatban. „Az egyik a helytállás. Korábban, a romániai püspökök ad limina látogatása alkalmával elmondhattam a Szentatyának, hogy a hívek nagyon várják már a látogatását. Ha visszagondolunk az elmúlt néhány évtizedre, látjuk, hogy a hívek szépen kitartottak az Egyház és a pápa iránti hűségükben, a pápalátogatás pedig egyfajta elismerése ennek, de főként megerősít abban, hogy tovább járjuk a hit útját. A Szentatyával való találkozás Rómában mindig megerősödést jelent, de amikor ő jön el hozzánk, az övéihez, azzal még inkább megerősíti a híveket a hitben, az Egyház iránti hűségükben.

Emellett a kiállás fogalma is eszembe jutott. Napjainkban hangsúlyosan szükségünk van bátorításra, és azt hiszem, ezt hozza el a Szentatya a számunkra: megerősít, hogy ne mondjunk le az értékeinkről, továbbra is becsüljük nagyra hitünket, továbbra is építsük közösségeinket, így haladjunk előre a hit útján. Beszédeiben gyakran kitér arra, hogy ne háttérkeresztények legyünk, hanem a hitünket ott kell megélnünk, ahol zajlik az élet. Ő pedig most ehhez a kiálláshoz, felvállaláshoz hoz nekünk bátorítást, erőt. Ugyanakkor a pápalátogatás nem csak a katolikusoknak szóló lelkipásztori esemény, hiszen a Szentatya kisugárzása hatással van az ökumenére, valamint a társadalmi élet egyensúlyának megteremtésére is. Nagy szükségünk van hitünkben arra, hogy keressük és megtaláljuk az összefogás lehetőségét, mely úton haladva együtt tudjuk építeni a jövőt nemzetiségtől, felekezettől, társadalmi státusztól függetlenül. Inspiráljon bennünket ez a látogatás, illetve az előkészület arra, hogy félretegyük az előítéleteinket: próbáljunk kicsit egymásra figyelni, egymásra találni, és így összefogva a jó ügyét szolgálni az Egyházban és a társadalomban egyaránt.

A harmadik fogalom a felkészülés, hiszen a látogatás komoly készületet igényel: amit egyelőre tehetünk, az, hogy vállaljuk ezt a szép, áldott feladatot, és imádkozunk a látogatás sikeréért. Sokszor imádkozunk a Szentatyáért, de most imádkozzunk azzal a gondolattal, hogy a felkészülés időszakában vele együtt akarunk tenni azért, hogy a közegben, ahol élünk, több legyen a jó, a szép, a megélhető pozitívum.”

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria