Hit, humor és gyomor – Humorkonferenciát rendeztek Szőlősgyörökön

Hazai – 2019. május 6., hétfő | 20:43

Május 4-én a Gárdonyi család, a Kaposvári Egyházmegye, a Somogyiak Baráti Köre, valamint Szőlősgyörök önkormányzata hatodik alkalommal rendezte meg a Göre Gábor Humorkonferenciát a Somogy megyei településen. Az eseményen előadást tartott és szentmisét mutatott be Varga László kaposvári megyéspüspök.

Varga László megyéspüspök a szentmisét követően Hit, humor, gyomor címmel tartott előadást a Gárdonyi Géza humoros figurája, Göre Gábor nevét viselő eseményen. Beszéde kezdetén a főpásztor a címválasztást indokolta. Egyszer egy papi találkozón megkérdezték tőle, mi szükséges ahhoz, hogy egy pap boldog legyen. Varga László azt felelte: hit, humor és gyomor.

A főpásztor kifejtette, korunkban három nagy krízistől szenved a kereszténység: a hit, a remény és a szeretet krízisétől. A hit krízisében nagy szerepe van a tudomány mindenhatóságának: kinyilatkoztatott hitigazságokat szűrünk át a tudományon, nem a hitet helyezzük a tudomány fölé. Nem vesszük komolyan, ami irracionális, ettől van krízisben a hitünk. Ha meg tudjuk ezt fordítani, a hitünk is megerősödhet. A hit krízise összefügg a remény és a szeretet krízisével is. Mindegyiktől szenved az Egyház, de korunk is. Nincs igazi remény. Vannak reményeink, de az igazi remény valahol szertefoszlott. A szeretet krízise is kíséri életünket. Nem hiszünk Isten szeretetében, nem hisszük el, hogy Ő a szeretet, csak a szánkkal hirdetjük. Legtöbben nem is önmagáért szeretik Istent, hanem saját magukért. Ettől a kapcsolattól hasznot remélnek, itt a földön egészséget, jólétet, terveik sikerét, odaát pedig a mennyországot – megéri kapcsolatban lenni ezzel az Istennel. Sokan ezért hagyják el hitüket, mert üzleti kapcsolatban állnak Istennel; nem teljesíti a kéréseiket, pedig az evangélium egyértelműen arról ír, hogy nekünk kellene teljesíteni Isten kéréseit. 

A hitnek két nagy akadálya is van – emelte ki Varga László. – Az egyik kicsinyhitűségünk, félelmeink. A félelem összezúzza életünket, megbénít; nem bízunk Isten szeretetében. A másik akadály a gőg: kikiáltjuk egy embercsoportról, hogy istentelenek, de lehet, hogy csak mi nem fedeztük fel közöttük Istent. Amikor előítélettel vagyunk mások iránt, nem Istenből indulunk ki, hanem „erkölcstanunkból”, és már nem jutunk el Istenig. Ítélkezünk, és többre tartjuk magunkat másoknál; elfelejtjük, hogy a bűnösökhöz különösen is hűséges az Úr, hiszen értük, hozzájuk jött. 

A kaposvári megyéspüspök ismertette a „mérgező kereszténység” fogalmát is. Ez a nézőpont elittudatával, képmutató magatartásával és biztos „erkölcsi” ítéleteivel beszennyezi a kapcsolatokat, és az Istent keresőket is messzire taszítja. Amíg mi ítélkezünk mások fölött, senkit sem tudunk megmenteni – mondta Varga László püspök.

A főpásztor hangsúlyozta: elsősorban szívbéli hitre van szükség. A tanult hittel nincs probléma, lehet diplomát szerezni teológiából vagy hitoktatásból úgy, hogy nem is hiszünk abban, amit tanulunk. A szívbéli hit az önátadással kezdődik. Ehhez nem csak az Egyház tanításának megtartása szükséges, a szívbéli hit ezen is túlmutat.

Imáink 99 százalékában mi mondjuk meg Istennek, hogy mikor mit hogyan tegyen. Ha van szívbéli hitünk, rá merjük bízni magunkat Istenre. Erre mindenki képes, a probléma az istenképünkben van: olyan istenben hiszünk, akitől félni kell, mert megbünteti a bűnösöket; vagy üzleti kapcsolatban lehet vele lenni, misékkel, adományokkal próbáljuk megvásárolni a kegyelmét. A kegyelem elnyeréséhez nem Istennek kell változnia, hanem nekünk. Azért kell imádkozni, hogy belenőjünk ebbe a szeretetbe. Ha szívbéli hitünk van, tudjuk a hit szemével látni a másik embert, akkor lehet szeretni egy bűzlő, hajléktalan alkoholbeteget. Ő is Isten képmása, Isten temploma, akit megsebzett a bűn. Varga László említette az egyház bűneit, amiket ha a hit oldaláról közelítünk meg, máshogy látunk. Hitünk szerint az Egyház a feltámadt Krisztus titokzatos teste, akárhogy néz ki. A feltámadt Krisztus teste pedig sebzett. Lehet a hit szemével látni, ebben a világ nem akadályoz meg minket.

A mi Atyánk állandóan figyel ránk és állandóan szeret minket, ezért van jogunk nevetni és örülni. Az öröm forrása Ő, nem mi: öröm, derű, humor kéz a kézben járnak. A humor segít megszabadítani bennünket fontossági tudatunktól. Ha szeretnénk önmagunkat vagy másokat megérteni, kérjünk Istentől humorérzéket – buzdította Varga László megyéspüspök a VI. Göre Gábor Humorkonferencia résztvevőit.  

Varga László előadása ITT és ITT hallgatható meg.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Lejegyezte: Benke Zsuzsa

Fotó és videó: Szabó István, Szerafin Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria