„Hogy a lámpatartóra tegyék” – Beszélgetések három püspökkel

2019. április 15., hétfő | 18:48

Debrecenben mutatták be április 11-én a „Hogy a lámpatartóra tegyék” című interjúkötetet, melyben Elmer István újságíró beszélgetése olvasható Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel, Fekete Károly tiszántúli református püspökkel és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolitával.

Április 11-én a magyar költészet napját ünnepeljük, és ez egybeesik Debrecen város napjával is, ugyanis 1693-ban ekkor kapott Debrecen szabad királyi város rangot.

A Kölcsey Központban bemutatott Hogy a lámpatartóra tegyék című interjúkötetben Elmer István író, újságíró beszélgetése olvasható Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspökkel, Fekete Károly tiszántúli református püspökkel és Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolitával – mindhárman részt vettek a csütörtöki könyvbemutatón is, melynek során a kötet szerzője beszélgetett velük. A rendezvényen részt vett Papp László polgármester is, aki kifejtette, Debrecen mindig a kereszténység bástyája volt; itt példaértékűen megvalósulhat a történelmi egyházak párbeszéde, összefogása.

A beszélgetés során többek között a hit és a vallás kapcsolata, mibenléte került a középpontba. Kocsis Fülöp a hit külső és belső megéléséről beszélt. Elmondta, a görögkatolikusok a templomot is átöltöztetik az ünnepi alkalmakra; a külsőségek a megerősítést szolgálják. Palánki Ferenc azt emelte ki, hogy a vallásgyakorlás előírásait betartani könnyű: mikor, mennyit ehetünk a böjti időszakban, mikor menjünk templomba; de sokszor az Istennel való kapcsolat ezzel véget is ér. Azt mondjuk: „Jó volt veled, Atyám, én most hazamegyek, te meg maradj itt a te házadban, és jövő vasárnap újra eljövök hozzád.”

Csakhogy a hit nem így működik, azt magunkkal visszük az otthonunkba, és esetleg nehéz megélni a mindennapokban – fűzte hozzá a debreceni megyéspüspök. Még szándékaink ellenére is előfordul, hogy a hozzánk legközelebb álló szeretteinket is földbe döngöljük alkalmanként, amikor éppen nem úgy viselkednek, ahogyan elvárnánk. Ilyenkor van igazán szükségünk a krisztusi szeretet gyakorlására. A tanulságokat Fekete Károly református püspök összegezte: a töltekezéshez szükség van a templomi szertartásokra, de hogy ezt hogyan tudjuk a hétköznapokban megélni, az a templomon kívül derül ki.

Végül – útravalóként – elhangzott a kérdés: „Te hol tartasz?” A húsvétváró időszak kiváló alkalmat kínál arra, hogy önvizsgálatot tartsunk. Erre a legalkalmasabb időpont a böjti időszak csendje, az elvonulás a világi élet zajától. Ezt az ünnepváró csendet használjuk arra, hogy elővegyünk egy könyvet, és mélyen elgondolkozzunk azon, amit olvasunk. Ez a könyv pontosan ezért született.

Az írás teljes terjedelmében ITT olvasható.

Az interjúkötet megvásárolható az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8.; nyitvatartás: hétfő, kedd, csütörtök, péntek 9–17 óráig; szerdán 10–18 óráig) vagy megrendelhető az Új Ember online könyváruházban.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Varga Eszter

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
krisztussal-es-az-asszonyokkal-keresztuton-keresztut-ferenc-papaval-nagypenteken-colosseumban
Krisztussal és az asszonyokkal a keresztúton – Keresztút Ferenc pápával nagypénteken a Colosseumban

Az idei római, Ferenc pápa által április 19-én, nagypénteken este a Colosseumban vezetett Via Crucis elmélkedéseit Eugenia Bonetti nővér, a Consolata missziós rend tagja, a „Slaves no more” Társaság elnöke írta. Az alábbiakban teljes terjedelmében közöljük a keresztút elmélkedéseit és imádságait.

2019. április 19., péntek
szivekben-orzott-regi-husvetok
Régi húsvétok nyomában – Találkozás a fertődi idősek otthona lakóival

Ismét emlékeket gyűjtöttünk, újra Fertődön, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Mentes Mihály pap költőről elnevezett idősek otthonában. A nagyböjti készület közben ezúttal a szívekben őrzött régi húsvétokra vethettünk egy pillantást.

2019. április 19., péntek
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle