Hogyan zajlott mindeddig a néma háború Donbasz elfelejtett régiójában?

Kitekintő – 2022. február 25., péntek | 17:22

Február 21-én, hétfőn Vlagyimir Putyin elismerte Donyeck és Luhanszk megye függetlenségét. Az oroszbarát szeparatisták és az ukránok közötti, úgynevezett alacsony intenzitású konfliktus már régóta dúlt a térségben, 2014 óta 14 ezer áldozatot szedett. Marco Impagliazzo, a Roma Tre egyetem történészprofesszora írásának összefoglalóját közöljük.

Valódi humanitárius válság dúlt hosszú ideje Európa határánál, amelyről mindeddig alig vett tudomást a politika és a közvélemény. Az ENSZ közelmúltban közzétett adatai szerint mintegy 3 millió ember szenvedett szükséget a területen, 54 százalékuk nő, 13 százalékuk gyerek, 13 százalék fogyatékkal élő. A lakosok fele, 900 ezer ember idős.

Az oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött területen a lakosság már jó ideje különösen nehéz helyzetben élt, mert nem jutottak el hozzájuk a nemzetközi segélyek, amelyek elosztását nehezítette, hogy a frontvonalon aknákat telepítettek (Ukrajna az első helyek egyikén áll a világ országainak listáján, ahol a legtöbb akna van elszórva). Az idősek nem kapnak nyugdíjat, mert azt csak az ukrán ellenőrzés alatt álló területeken folyósítják. Nagyon súlyos a helyzet, mert sok idős egyedül él, családtagjaik máshová költöztek.

Ha valaki megbetegszik, nincs, aki ellátná. Oroszországból érkezik némi segítség, mert az utóbbi években a régió több mint 700 ezer lakosának orosz útlevelet adtak, legitimálva ezzel egy esetleges önvédelmi akciót: a lakosság így már nemcsak nyelvi, etnikai alapon, hanem jogilag is orosz. Az orosz vezetés úgy tekint erre a területre és egész Ukrajnára mint befolyási övezetére Európa nyugati részén. Donbasz ezekben az években militarizálódott, háborús viszonyok között éltek az emberek: korlátozták a helyváltoztatásukat, hiány volt élelmiszerben, orvosságban, sokakat kitelepítettek, virágzott a feketepiac és a korrupció, a gyerekek nehezen tudtak iskolába járni, kijárási tilalom volt, légiriadók, sok halott, az infrastruktúrák fokozatos leépülése, a lakóházak megrongálódása.

A donyecki repülőtér jelképe lehetne ennek a konfliktusnak: 2012-ben felújították a futball-Európa-bajnokság miatt, majd 2015 januárjában az ukrán hadsereg és az oroszbarát szeparatisták közti összetűzésekben teljesen lerombolták, félelmetes romjai a háború őrületére emlékeztetnek. Az EBESZ ellenőrzi a tűzszünet megsértését, adatai szerint 2021 első negyedében 8700-szor sértették meg, nyáron már 21 ezer, október és december között pedig 36800 esetben.

A szegénység évről évre nőtt. A frontvonal családokat választott szét, és a világjárvány miatt hozott rendelkezések csak fokozták a szenvedést. A háború egyik nagy problémája éppen ez, a családok szétválasztása. Ukrajnában nagyon sok a vegyes család, oroszok és ukránok, akik ezeken a területeken évszázadok óta együtt élnek. A háború megosztottságot, bizalmatlanságot teremt ezekben a családokban. Könnyen válhatott kanóccá ez a terület egy kiterjedtebb konfliktus kirobbantásához.

Forrás és fotó: Lanuovasardegna.it

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria