Hol tart a katolikus és az orosz ortodox egyház közötti párbeszéd?

Kitekintő – 2019. július 18., csütörtök | 11:48

2000-től kezdtek javulni a katolikus és az orosz ortodox egyház közötti kapcsolatok, amelyek 2016-ban Ferenc pápa és Kirill moszkvai pátriárka havannai találkozójában érték el csúcspontjukat. Putyin elnök július 4-i vatikáni látogatásának középpontjában az a téma állt, milyen a katolikus egyház élete Oroszországban.

A katolikus egyház és az orosz ortodox egyház közötti kapcsolatok az utóbbi évtizedekben jelentős fejlődést értek el a ’90-es évek nehézségeit követően, amikor Oroszországban a prozelitizmus, Ukrajnában pedig az uniatizmus vádjával illették a katolikus egyházat.

2000-ben az oroszországi négy apostoli adminisztráció egyházmegyévé alakítását követően jelentősen javultak a kapcsolatok, amelyek aztán a katolikus és az ortodox egyház közötti teológiai párbeszéd nemzetközi vegyes bizottságának munkájában teljesedtek ki. Az előrehaladás konkrét jele Ferenc pápa és Kirill pátriárka történelmi találkozása volt 2016. február 12-én Havannában, ahol közös nyilatkozatot írtak alá. Azóta minden év február 12-én megemlékeznek erről az eseményről, amikor is Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke és Hilarion metropolita, a moszkvai patriarkátus külkapcsolatainak vezetője találkozik egymással. Az elmúlt években Fribourgban, Bécsben, Moszkvában került sor a találkozóra, a következőt Rómában tartják.

Minden év június 29-én, Szent Péter és Szent Pál ünnepe alkalmából a konstantinápolyi patriarkátus küldöttségét fogadják a Vatikánban, november 30-án, Szent András apostol emléknapján pedig egy szentszéki delegáció vesz részt Isztambulban az ortodox ünnepi szertartáson.

Az ukrajnai ortodox egyház függetlenné válása után, amelyet a konstantinápolyi patriarkátus engedélyezett, a moszkvai patriarkátus úgy döntött, hogy nem vesz részt a kerekasztal-találkozókon, ahol a konstantinápolyi képviselők is jelen vannak; kilépett a vegyes bizottságból, amelynek Koch bíboros és Telmessosi Job érsek, a konstantinápolyi patriarkátus képviselője a vezetője.

A katolikus és az orosz ortodox egyház között azonban halad előre a párbeszéd, és nemcsak kétoldalú keretek között, hanem a vegyes bizottságban jelen levő 13-14 ortodox egyházzal is. Folytatódnak a Szent Iréneusz katolikus–ortodox teológiai vegyes munkacsoport találkozói. Megtartják minden évben a katolikus papok egyhetes oroszországi látogatását, emellett a moszkvai patriarkátus hasonló küldöttségét Rómában látják vendégül. Tovább folytatódik a kölcsönös kulturális tevékenység, az orosz Caritas együttműködése a moszkvai patriarkátus hasonló szociális szervezetével, az orosz és a katolikus egyetemek közötti kapcsolatfejlesztés, az egyes püspöki konferenciák közötti cserekapcsolatok, valamint a különböző mozgalmak közötti kapcsolatépítés (boséi közösség, Taizé, Sant’Egidio Közösség, Comunione e Liberazione).

2019. szeptember 4–6. között immáron 27. alkalommal rendezik meg az olaszországi Boséban az ortodox spiritualitásról szóló, nemzetközi ökumenikus konferenciát. A tanácskozás témája: „Arra kaptunk meghívást, hogy Krisztusban éljünk – az egyházban, a világban, a jelen korban”. A moszkvai patriarkátus külkapcsolatainak vezetője, Hilarion metropolita szeptember 6-án ad elő Élet Krisztusban címmel.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria