Hollerich bíboros: Szégyen, hogy magára hagyjuk az afgán népet ebben a dantei pokolban

Nézőpont – 2021. augusztus 25., szerda | 18:34

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) elnöke, Jean-Claude Hollerich bíboros, luxemburgi érsek felhívást intézett Európa politikusaihoz a menekülő afgán nép érdekében. Szégyennel tölti el, hogy magára hagyják őket. Véleménye szerint az egyetlen működőképes megoldás a humanitárius folyosók rendszere.

Az Agensir, az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) hírszolgálatának riportere telefonon érte el a bíborost, hogy az afganisztáni helyzetről kérdezze.

– Nagyon fájdalmas fényképeket látunk, belesajdul a szívem. Fáj a szívem, ha látom, hogyan bánnak az emberekkel. Reményt adtunk ennek a népnek, és most magukra hagytuk őket ebben a dantei pokolban. És szégyellem is magam.

Szégyenkezem a Nyugat, Európa miatt. Olyan sokat beszélünk az értékeinkről. De hol vannak az értékeink most Afganisztánban?

– Miben hibáztunk?

– Hibás politikát folytattunk. Az egyetlen dolog, amiről beszélünk, mit tegyünk annak érdekében, hogy ne érkezzen nagyszámú menekült Afganisztánból, ahelyett, hogy a segítségére sietnénk ezeknek az embereknek. És ez a hozzáállás szégyenkezéssel tölt el.

– Nem annyira katonai vereségről, mint inkább a nemzetközi politika kudarcáról beszélhetünk. Mit tanít ez a jövőre nézve?

– A Nyugat nem az egyetlen világhatalom. Ezt el kell fogadnunk, és körültekintőbben kell cselekednünk.

Csak a gazdasági értékek nevében cselekedtünk, nem pedig az emberekért. Nem volt meg benne a politikai felelősség.

Most pedig ki kell töltenünk ezt az űrt.

– Görögország falat épített, hogy megvédje magát az új afganisztáni veszélyhelyzettől. Mit gondolt, amikor meglátta ezeket a képeket?

– Ez a kép is fájdalmas számomra, és szégyenkezem miatta, mert olyan sokat beszélünk az európai értékekről, de nem valósítjuk meg őket a gyakorlatban. Az is aggodalommal tölt el, és elgondolkodtat, hogyan változik az európai politika szókincse. Már nem menekültekről vagy a Genfi egyezmény alapján menedékkérőkről beszélnek. Illegális migránsokról beszélnek, és ez félelmet kelt. A fal ennek a mentalitásnak a kifejezője.

Reméltem, hogy a berlini fal leomlása a falak idejének végét jelezte. De nem így van. Új falakat építettek.

Nem az elmúlt történelmi idő kommunista világa építette őket, hanem a mai európai, nyugati, liberális, engedékeny társadalom. Elvesztettük a lelkiismeretünket.

– Mit vár az Európai Uniótól azoknak az embereknek a láttán, akik abból a dantei pokolból menekülnek, amelyről beszélt?

– A Sant’Egidio közösség nagyon jól reagált a menekültek problémájára a humanitárius folyosókkal. Teljesen egyetértek velük. Ez az egyetlen működőképes válasz a válságokra, a veszélyhelyzetekre. Vannak táboraink Líbiában, ahová Afrikából érkeznek a migránsok. És nagyon jól tudjuk, milyen körülmények között élnek azokban a táborokban. Ha menekülttáborokban akarjuk elhelyezni az Afganisztánból menekülő embereket, azzal reménytelen helyzetre ítéljük őket. Felhívást szeretnék ezért intézni az Európai Unió vezetőihez, a politikában elkötelezett embereknek:

Cselekedjenek lelkiismeretük szerint!

Választások lesznek Németországban és Franciaországban. Azok az emberek, férfiak és nők, akik csak azért hoznak politikai döntéseket, hogy újra megválasszák őket, afelé indulnak, hogy a nagyon gyenge politikusok nemzedékévé váljanak.

A budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson Hollerich bíboros mutatja be a szentmisét szeptember 10-én délelőtt 11.30-kor. Ezen a szentmisén (a Hungexpón található helyszínen) a „Budapest Mise” tételei hangzanak el. További információt ITT találnak.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Agensir

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria