Hosszú idő után találkoztak a Ratzinger testvérek – XVI. Benedek visszatért a Vatikánba

Kitekintő – 2020. június 23., kedd | 18:56

XVI. Benedek emeritus pápa június 18-án a németországi Regensburgba utazott, hogy meglátogassa beteg fivérét, Georg Ratzingert. Június 22-én, hétfőn kora délután az emeritus pápa ötnapos távollét után visszatért Németországból a Vatikánba.

XVI. Benedeket még indulása előtt, június 18-án, csütörtök reggel felkereste Ferenc pápa a vatikáni Mater Ecclesiae-monostorban.

Útjáról hazatérve a 93 éves nyugalmazott pápa így fogalmazott: „Fáradt és kimerült vagyok, de elégedett.”

Az emeritus pápa június 22-én, hétfőn délelőtt vett búcsút a regensburgi szemináriumtól, majd autóval utazott Münchenbe, ahol kíséretével együtt repülőgépre szállt, és 13 órakor érkezett meg a római Ciampino repülőtérre. A kerekesszékben utazó XVI. Benedeket személyi titkára, Georg Gänswein érsek, egy vatikáni csendőrtiszt és egészségügyi személyzet kísérte.

A müncheni repülőtéren Rudolf Voderholzer búcsúztatta a nyugalmazott pápát. A regensburgi püspök elmondta, hogy közvetlenül a szemináriumból való indulása előtt XVI. Benedek még egyszer találkozni akart Georg bátyjával. Így az öt nap alatt kilenc alkalommal találkozott egymással a két testvér.

Az emeritus pápa látogatása magánjellegű volt, ezért semmiféle hivatalos programra nem került sor, és a testvéri találkozások a sajtó távollétében történtek. Június 19-én, pénteken, Jézus Szent Szíve ünnepén a két testvér együtt misézett a regensburgi szeminárium kápolnájában.

Minden bizonnyal az egyik legszemélyesebb mozzanata volt a látogatásnak, amikor Regensburg Ziegetsdorf negyedének temetőjében felkeresték szüleik, idősebb Joseph Ratzinger és Maria Rieger sírját. A két pap testvér együtt imádkozott, majd XVI. Benedek szenteltvízzel meghintette szülei sírját. Édesapjuk egykor csendőrtiszt volt, édesanyjuk férjhezmenetele előtt szállodai szakácsként dolgozott. A két testvér egyúttal felkereste nővére sírját is.

Egy másik látogatás keretében a nyugalmazott pápa meglátogatta a Pentlig városrészben álló házat, ahol egykor, professzori évei alatt lakott. München, Bonn és Münster egyetemei után Tübingenből 1969-ben érkezett Joseph Ratzinger a Regensburgi Egyetemre, ahol dogmatikát tanított egészen 1977-ig, és ahol az utolsó évben rektorhelyettesként is szolgált, egészen münchen-freisingi érsekké történő kinevezéséig. Az épületben, ahogy egykor egyetemi tanárként lakott, most egy róla elnevezett intézet működik, mely termékeny szellemi örökségét gondozza.

Rövid regensburgi látogatása alatt a szemináriumban találkozott Nikola Eterović érsekkel, berlini apostoli nunciussal, aki Benedek pápasága alatt a püspöki szinódus főtitkára volt.

Markus Söder bajor miniszterelnök is jelen volt a müncheni repülőtéren XVI. Benedek búcsúztatásakor. Rámutatott: Nagy megtiszteltetés érte Bajorországot a nyugalmazott pápa látogatásával, ami neki nagy örömet szerzett. Látogatását az emberiesség jelének tekinti.

Rudolf Voderholzer regensburgi püspök a müncheni repülőtéren megköszönte az emeritus pápa látogatását, és megígérte neki, hogy gondoskodnak a bátyjáról. Beszámolt arról is, mekkora örömet szerzett neki, hogy a két testvér hő vágya teljesülhetett, és találkozhattak egymással. Elégedett azzal is, hogy ez a magánlátogatás egyfelől zavartalanul lezajlott, másrészt pedig megerősítést hozott.

Jóllehet az emeritus pápa személye és a koronavírus-járvány miatt különleges biztonsági intézkedéseket vezettek be Regensburgban, időről időre hívő emberek lelkes csoportja gyűlt össze a szeminárium környékén és imádkoztak a két Ratzinger testvérért.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria