Hozzád menekszünk, édes jó Anyánk – hívek zarándoklata a Könnyező Szűzanyánál

Hazai – 2018. március 17., szombat | 20:44

Szentmisével kezdődött a hívek zarándoklata Győrben a Könnyező Szűzanya búcsúnapján, március 17-én. Böjte Csaba adta útravalóval, zenés áhítattal, az elhunyt zarándokokért és a zarándokok elhunyt hozzátartozóiért felajánlott szentmisével indult, majd szentségimádással, virrasztással folytatódott a búcsú.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Öt órától teával, pihenővel, beszélgetéssel várták a zarándokokat a szemináriumban a papnövendékek. A téliesre fordult idő ellenére sokan érkeztek gyalog a Győri Egyházmegye számos településéről, Soprontól Vénekig. A székesegyház egészen megtelt, ismét nagy számban gyűltek össze szeretett, a történelem viharait túlélt búcsúnapjukra a hívek. Az esti szentmisét Veres András megyéspüspök mutatta be, a szónok Böjte Csaba volt.

A megyés főpásztor köszöntötte az ünneplőket: Isten ajándékait kérve, Szűz Mária közbenjárásáért imádkozva vagyunk most együtt. Segítsük egymást ezen az úton!

Ha a nagycsütörtök és nagypéntek szenvedő Krisztusára tekintünk, azt tapasztaljuk, nem ítél el minket, ellenkezőleg, megajándékoz még a kereszten is. Utolsó leheletével édesanyját adja nekünk, a belőle áradó szeretetet ajándékozza nekünk, embereknek – Böjte Csaba arról beszélt, miért nevezhetjük bátran Máriát édesanyánknak. Majd föltette a kérdést: Mit jelent az anyai szív? – és egy történettel érzékeltette, hogy egy anya nem tudja gyermekét nem szeretni, akkor sem, ha az a gyilkosság bűnét követte el. „Édesanyánk számára mi egyetlenek vagyunk. Oda kell hajolnunk a szívéhez, gyermeki bizalommal, és tanulnunk kell tőle.”

A szónok három pontba szedve vázolta fel, mit tanulhatunk Máriától, az örvendetes rózsafüzér titkaihoz kapcsolódva. 

Akit Te, Szent Szűz, Erzsébetet látogatva... – idézte Böjte Csaba az örvendetes rózsafüzér egyik titkát. – Mária útra kelt, segíteni indult idős rokonának. Nekünk is ebben kell követnünk, a szolgáló szeretet útjára kell lépnünk, gondolva az elhagyottakra, az árvákra. Merjünk rálépni erre az útra – buzdított.

Akit Te, Szent Szűz, Erzsébetet látogatva, hordoztál – folytatta a titkot Böjte Csaba. – Azt mutatja meg nekünk Mária, hogy ő Jézus nélkül egy tapodtat sem megy sehova.

Böjte Csaba szavai nyomán megelevenedett Mária és József otthona. „Pislog a mécs, a család az asztal körül ül. Megköszönik együtt a napot. Jézus azt ígéri nekünk, ha a szeretet útján járunk, velünk is olyan mély kapcsolatot fog kialakítani, mint az édesanyjával. Ha igent mondunk Istennek, mi megkereszteltek is istenhordozók vagyunk.”

A ferences szerzetes egy egyiptomi élményét osztotta meg a hallgatósággal: Remete Szent Antal barlangjában jártak, mely ma is ugyanabban az állapotban van, mint egykor. „Nyugalom töltötte be a szívemet, s arra vágytam, bárcsak eltölthetnék ott egy hónapot. Aztán a mi templomainkra gondoltam, ahol a szentmisére összegyűlünk, de napközben néptelenül állnak. Milyen jó lenne újból belakni a templomokat!” Böjte Csaba fogadott gyerekei életéből hozott példát – sokszor küldi be őket egy-egy galiba után a templomba egy üres papírral. „Írd le, mit kérsz, s mit ajánlasz Istennek!” Arra buzdított, érezzük jól magunkat templomainkban. „Ott keresztelkedtünk, ott a mi igazi hazánk, s az Egyházunk az elmondott imáinkból tud megújulni.”

A harmadik tanulnivalót a „Mária érkezése Erzsébethez” jelenetből adta nekünk a szónok. Máriában nincs semmi panasz, ellenkezőleg, ujjong a lelke, hálát ad a feladatért. Böjte Csaba arra figyelmeztetett, nekünk is ezt az utat kell járnunk. Jókedvvel, örvendezve menni az irgalmas szeretet útján. Végül arra szólított fel: Álljanak fel, akik vállalják ezt az utat, akik meghozták ezt a fundamentális döntést. „Csendesedjünk el, és kérjük Isten áldását vállalásunkra!”

A búcsú a szentmisét követően zenés áhítattal folytatódott: a Palestrina Kórus a Könnyező Szűzanyát köszöntő áhítatát hallgathatták meg a jelenlévők. Az áhítat keretében ősbemutatóra is sor került: első alkalommal csendült fel Burkali Theodor Ave Maria című darabja, amelyet a győri származású, Ausztriában élő zeneszerző a Könnyező Szűzanya tiszteletére komponált.

Az elhunyt zarándokokért és a zarándokok elhunyt hozzátartozóiért felajánlott szentmise 22 órakor kezdődik, 23 órakor szentségimádást tartanak. A szentségimádást egész éjszakás virrasztás követi az éjféli népi keresztúttal és a zarándokcsoportok által vezetett imaórákkal. 

Március 18-án, vasárnap reggel 6 órakor, majd 8 óra 30 perckor kezdődnek a szentmisék. Az ünnepi, 10 órakor kezdődő szentmisét Fazakas Z. Márton OPraem csornai apát mutatja be. A búcsú a déli 12 órakor kezdődő szentmisével és a zarándokok búcsúztatásával zárul 14 órakor.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria