Hozzunk létre pozitív szigeteket – Lezárult a házasság hete Veszprémben

Hazai – 2020. február 21., péntek | 10:40

Számos házaspár ünnepelte együtt a veszprémi megyeházán a házasság hete zárórendezvényén az Istentől ajándékul kapott szentséget február 16-án. A rendezvényt a veszprémi érsekség családpasztorációs irodája szervezte, házigazdái Köves András és Ágota voltak.

A főegyházmegye családreferens papja, Fodor János is köszöntötte a jelenlevőket. Utalt Albert Schweitzer gondolatára: „Nem a cél, hanem az út a fontos.” Vagyis a hétköznapokban lényeges tudatosítanunk magunkban, hogy ne veszítsük szemünk elől a természetfölötti fogalmát, mert a folyamatos úton levésben nem látunk időnként teljesen tisztán. Az úton, ami előttünk áll, lehetőséget kapunk az Istennel való együttlétre.

Fodor János együttérző szavakkal emlékezett meg egy édesapáról, aki nemrégiben szörnyű balesetben hunyt el. A családpasztorációs rendezvények rendszeres résztvevője volt, a tavalyi házasság ünnepén 30. házassági évfordulójuk alkalmából köszöntötték feleségével együtt. Példaértékű keresztény szellemben élt, nevelte négy gyermekét.

Udvardy György érsek, a veszprémi házasság hete programsorozat fővédnöke az öröm és a remény jelentőségére hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy ezen a héten a mindennapi öröm jelenvalóvá tétele volt a cél. Istennek tetsző dolog az, hogy az öröm jelen van az egyházmegyében is.

Beszélt arról, hogy

a jó dolgokat pozitívan kell diszkriminálni: teret kell nekik adni életünkben.

Ez persze nem mindig egyszerű, ezért szükségünk van „pozitív szigetek” létrehozására, amelyeknek megteremtése mindannyiunk feladata. Bátran éljük hát az igazi örömöt, mely a Mindenhatótól származik, amely túlmutat az emberin, s amely a feltámadott Krisztusra mutat. Beszédét áldással zárta.

Porga Gyula, a város polgármestere beszámolt róla, hogy a programsorozat Veszprémben évről évre népszerűbb, egyre többeket szólít meg. A közösség legkisebb egysége a család, éppen ezért a megőrzésére a legnagyobb figyelmet kell fordítani. Bárminek, ami elősegíti ennek a legkisebb egységnek a biztonságát, nagy jövőt kell biztosítani – tette hozzá.

A teljes cikk ITT olvasható.

Forrás: Sütő György/Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria