Húsvét II. vasárnapja az isteni irgalmasság ünnepe

Kitekintő – 2013. április 8., hétfő | 11:35

Boldog II. János Pál 2000. április 30-án kihirdette, hogy húsvét II. vasárnapján az egész egyházban tartsák meg az isteni irgalmasság ünnepét.

Ezen a napon iktatta a szentek közé Fausztina nővért, a III. keresztény évezred első szentjét, az isteni irgalmasság apostolát. A liturgia szerint ezen a vasárnapon Jézus megmutatkozik apostolainak, megmutatja övéinek kezét és oldalát, a szenvedés sebeit, mindenekelőtt azonban szívének sebhelyét, amely az irgalom forrása.

„Nyújtsd ki a kezedet és érintsd meg oldalamat! Ne légy hitetlen, hanem hívő!” – mondja Jézus Tamásnak, a hitetlen tanítványnak.

A Jézus sebeiből fakadó irgalom az egész emberiségre kiárad. II. János Pál úgy rendelkezett, hogy Fausztina nővér látomása alapján a világegyházban mindenütt emlékezzenek meg az isteni irgalmasságról, amelynek fénye megvilágítja a harmadik keresztény évezred útját.

Az Apostoli Penitenciária 2002. június 29-én kiadott dekrétumában az isteni irgalmasság ünnepéhez teljes búcsút engedélyezett a szokott feltételekkel, amelyek a következők: szentgyónás, szentáldozás, ima a Szentatya szándékára.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír