Húszéves a gyilkos-tói Szent Kristóf-kápolna

Külhoni – 2021. július 27., kedd | 18:10

Július 25-én búcsút és jubileumot ünnepeltek a Gyilkos-tó melletti Szent Kristóf-kápolnánál, amely húsz évvel ezelőtt épült. Az ünnep keretében egy székely kaput és járműveket is megáldottak.

Miközben arra emlékeztek, hogy húsz évvel ezelőtt egy régi álom vált valóra, amikor elkészült a Gyilkos-tó melletti Szent Kristóf-kápolna, megemlékeztek a néhai Hajdó István főesperesről is, akinek köszönhetően 2001-ben felszentelhették az 1916-ban leégett korábbi templomépület helyén felépült kápolnát.

Az idei ünnepre belülről újrafestették az épületet, és elkészült a Szent Kristóf- és a Szűzanya-plakett is – amiért külön köszönetet mondott Keresztes Zoltán, a gyergyószentmiklósi Szent István-templom plébánosa.

A Szent Kristóf-kápolnát két évtizeddel ezelőtt Tamás József nyugalmazott segédpüspök szentelte fel, ezúttal ismét ő adott hálát. Szentbeszédében kiemelte, valószínűleg azért választották Szent Kristófot a kápolna patrónusának, mert ő az utazók védőszentje, és Gyilkostó üdülőtelepre sokan eljönnek megcsodálni az 1837-ben keletkezett torlasztavat.

Legyünk Krisztus hordozói. Keresztény életünknek igazi tétje ez, úgy kellene élnünk, mint akik Jézus Krisztust hordozzák szívükben – fogalmazott a püspök.

Mennyi gyűlölködés, mennyi viszály, veszekedés megfogan bennünk, emberekben, és mennyi minden kitör belőlünk is, mint ahogyan a hegyekből a vulkán, amely a föld belsejéből tör a felszínre, és pusztít el sok mindent

– tette hozzá. – Ezért lenne fontos Jézus Krisztust hordozni önmagunkban, életünkben. Ne engedjétek, hogy bárki vagy bármi elszakítson benneteket Jézus Krisztustól és az ő szeretetétől.

Az ünnepség alkalmából megtelt a kápolna udvara, sok családból három generáció együtt vett részt a búcsún. A gyergyótekerőpataki fúvószenekar játéka mellett Ferenczi Attilának, a Salamon Ernő-gimnázium igazgatóhelyettesének köszönhetően az elmúlt két évtizedre is visszatekinthettek a jelenlévők.

Új szimbólum is készült erre az alkalomra Portik Csaba és családja jóvoltából: egy székely kapu.

A Szent Kristóf-kápolna búcsús ünnepsége hagyományosan az autók megáldásával zárult.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Barabás Orsolya

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria