Huszonnegyedik alkalommal ülésezik a kilenctagú bíborosi tanács

Ferenc pápa – 2018. április 25., szerda | 10:55

Április 23. és 25. között tartja 24. ülését a Vatikánban a kilenctagú bíborosi tanács (C9), melyet Ferenc pápa a Római Kúria megreformálására hozott létre. A megbeszélések a Szentatya jelenlétében folynak.

Idén ez a második alkalom, hogy ülésezik a tanács. Az előző tanácskozáson, február 26. és 28. között megvitatott témák között kiemelt szerepet kapott a püspöki konferenciák teológiai alkotmánya, az Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdítás 32. paragrafusából kiindulva. A pápai dokumentum megállapítja, hogy „nem dolgoztak ki elegendő mértékben egy olyan alkotmányt a püspöki konferenciáknak, amely konkrét jogkörök alanyaként értelmezné azokat, beleértve ebbe egy bizonyos hiteles tanításbeli tekintélyt is. A túlzott centralizáció ahelyett, hogy segítené, csak bonyolítja az Egyház életét és missziós dinamikáját.”

A februári ülésen a vatikáni emberi erőforrásokról, illetve a Szentszék működési költségeinek csökkentéséről is tárgyaltak. A bíborosok megvitatták továbbá a Hittani Kongregáció illetékességi körébe tartozó eshetőségeket, amik arra szolgálnak, hogy lerövidítsék a kiskorúak ellen elkövetett visszaélési ügyek eljárási idejét.

***

Ferenc pápa 2013. szeptember 28-i rendelkezésével hívta életre a kilenctagú bíborosi tanácsot, hogy segítse őt az egyetemes Egyház kormányzásában, illetve hogy felülvizsgálja a Pastor Bonus kezdetű apostoli konstitúciót, mely a Római Kúria működését szabályozza.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria