I. Bartholomaiosz történelmi látogatást tett Kismartonban

Kitekintő – 2014. november 11., kedd | 18:15

Történelmi látogatást tett I. Bartholomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka a Kismartoni Egyházmegyében, az egyházmegye védőszentjének, Szent Mártonnak ünnepén, november 11-én – tájékoztat Varga János, a bécsi Pázmáneum rektora.

A zsúfolásig megtelt kismartoni Szent Márton-dómban megtartott szentmisén a helyi püspökkel, Ägidius Zsifkoviccsal koncelebrált Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke, Ivo Muser, Bozen-Brixen püspöke Dél-Tirolból, Peter Stephan Zurbriggen érsek, Ausztria apostoli nunciusa, Paul Iby, az egyházmegye nyugalmazott püspöke, Bruno Platter, a Német Lovagrend nagymestere és számos egyházi személyiség, valamint részt vett a konstantinápolyi pátriárka kíséretében Arszeniosz Kardamakisz, Ausztria görög ortodox metropolitája, Magyarország exarchája és a helyi közélet vezetői.

„A keresztények egysége nem emberi mű, amit létre lehet hozni, nem is intellektuális, hanem spirituális folyamat – mondta Zsifkovics püspök. – Együtt kell haladnunk, egymásért imádkoznunk, és közösen az irgalmasság cselekedeteit gyakorolnunk. Nem várhatunk a teológiai kérdésekben való teljes egységig. A konszenzus hivatalos dokumentumainál és az ökumenikus nyilatkozatoknál sokkal fontosabb, hogy hitben és szeretetben növekedjünk. Akkor egy napon megkapjuk az egység ajándékát.”

A szentmise végén felolvasták a Burgenlandban alapítandó ortodox kolostor alapítólevelét német és görög nyelven. Ausztria első ortodox kolostora „legyen ajándék a Pannóniában élő ortodox keresztények számára. Az új kolostor célja, hogy teret adjon az ortodox és katolikus keresztények közötti felebaráti szeretettel és tisztelettel áthatott ökumenének” – fogalmaz az alapítólevél.


A Zsifkovics püspök és Arszeniosz Kardamakisz által aláírt dokumentum egy-egy példányát ünnepélyesen átadták Bartholomaiosz ökumenikus pátriárkának és Kardamakisz metropolitának.

Az úgynevezett Seewinkel területén, a Fertő-tótól kissé keletre fekvő Sankt Andrä am Zicksee-ben (Mosonszentandrás) kapott egyházi területet az ausztriai görög ortodox egyház a kolostor számára. Különösen figyelemre méltó a helyválasztással kapcsolatban, hogy Szent András, Szent Péter apostol testvére mind a burgenlandi Zicksee-ben működő plébánia, mind a konstantinápolyi ökumenikus patriarkátus védőszentje.

Zsifkovics püspök hangsúlyozta, hogy az új alapítás az egész világ számára az ökumené példája akar lenni. Ezután Koch bíboros felolvasta a Szentatya üzenetét, melyben Ferenc pápa méltatja a Kismartoni Egyházmegye ökumenikus lelkületét, valamint kiemeli kelet és nyugat közötti hídszerepének jelentőségét.

Fotó: Bvz.at

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria