Idén is látogatható az egri szépasszonyvölgyi kápolna

Hazai – 2015. június 8., hétfő | 19:59

Önkéntesek tartanak ügyeletet az egri szépasszonyvölgyi Mária Szeplőtelen Szíve-kápolnában, amelynek kapuja így idén is nyitva áll a látogatók előtt – adja hírül az Egri Főegyházmegye a Szent István Rádió beszámolója alapján.

Sokan nem tudják, hogy Egerben a Szépasszonyvölgyet nemcsak a borospincék kedvéért érdemes felkeresni. A vincés nővérek jóvoltából egy kápolna is várja itt a hívőket, amit a legtöbben kis ékszerdobozhoz hasonlítanak. Amint erről a Szent István Rádió már beszámolt, nyaranta heti rendszerességgel látogatható a szépasszonyvölgyi kápolna. Önkéntesek ezen a nyáron is ügyeletet tartanak benne június elejétől szeptember végéig minden szombaton 15–18 óráig.

Szeretettel várják a látogatókat, mindenkit, aki szeretne betérni szépasszonyvölgyi kirándulása során, akár azért, hogy megnézze a vincés nővérek által 1903-ban építtetett templomot, melyben egy Mária-szobor, az oldalfülkében pedig egy ritka töviskoszorús Krisztus-ábrázolás található; akár azért, hogy megpihenjen, elcsendesedjen és imádkozzon.

Az egri szépasszonyvölgyi Mária Szeplőtelen Szíve-kápolna a Páli Szent Vincéről nevezett Irgalmas Nővérek Társulata tulajdonát képezte. Az „irgalmasnővérek” közül mintegy tíz fő nem a beteggondozással foglalkozott, hanem a Szépasszonyvölgyben lévő szőlő- és kert művelésével, állattartással. Innen biztosították a rend tagjainak az önfenntartáshoz szükséges élelmiszereket. A nővérek otthona a mai Hotel Villa Völgy helyén álló épület volt a kápolna mögötti területen. Az úgynevezett Disznófű-soron abban az időben állattartásra szolgáló akol volt, ahol sertést és birkát tartottak. Ezt a területet egy kocsinyom szélességű gyalogút kötötte össze a kápolnával. A kápolna melletti út az úgynevezett Kisrózsás-Kocs-dűlő, mely a szőlőkhöz vezetett fel.

Forrás: Szépasszonyvölgy.info

Fotó: Miserend.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria