Igazságkeresés – Alois testvér levele Taizéből a kiskorúak bántalmazása kapcsán

Megszentelt élet – 2019. június 5., szerda | 17:51

Alois testvérnek, a taizéi közösség priorjának nyilatkozatát olvashatják a Taizében a múltban történt fájdalmas visszaélésekről.

Ebben az időszakban, amikor a társadalom és az Egyház igyekszik fényt deríteni a szexuális bántalmazásokra és visszaélésekre, különösképpen azokra, amelyeket kiskorúak, illetve kiszolgáltatott személyek ellen követtek el, testvéreimmel úgy döntöttünk, hogy szükséges felszólalnunk. Taizében évtizedek óta fiatalok és kevésbé fiatalok ezreit fogadjuk Európa és a világ más részeiről.

Felelősségünk tudatában, illetve a fiatalok, családjaik, valamint kísérőik bizalmával mindig azt kerestük, hogy a lehető legalkalmasabb körülmények között fogadhassuk az érkezőket, tiszteletben tartsuk meggyőződésüket és figyelemmel legyünk mindannyiuk biztonságára és integritására.

Ennek ellenére a találkozók során megtörténhetett, hogy egyes személyek integritása megsérült, akár fiatalok közt vagy a fiatalok és felnőttek közötti kapcsolatok során. Amikor ilyen esetről értesülünk, figyelünk arra, hogy meghallgassuk az áldozatot és értesítsük az illetékes egyházi és világi hatóságokat.

Más intézkedések mellett 2010 óta egy internetes oldal és egy e-mail-cím is rendelkezésre áll a visszaélésekkel kapcsolatos bejelentések megkönnyítésére. Taizében egy testvérnek és néhány, a közösségen kívüli személynek az a feladata, hogy meghallgassa azokat, akiknek tudomására jutott szexuális jellegű bántalmazás vagy bármilyen más erőszakos cselekmény, különösképpen ha kiskorúakkal szemben követték el. A találkozók résztvevői érkezésükkor erről is tájékoztatást kapnak.

Most azért szólalok fel, mert olyan esetek jutottak tudomásomra, amelyek mélységesen elszomorítottak, mivel testvérek követték el őket, és bár régen történtek, közösségileg fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk róluk. Öt, kiskorúak ellen elkövetett szexuális jellegű bántalmazásról van szó. Az esetek az ’50-es és a ’80-as évek között történtek, és három testvér érintett bennük, közülük ketten már több mint tizenöt éve elhunytak.

Amikor értesítettek ezekről a vádakról, első lépésként néhány testvérrel együtt meghallgattuk az áldozatokat. Teljes tiszteletben tartottuk szavaikat, megismertük szenvedésüket, és a lehető leginkább igyekeztünk mellettük lenni.

Az elmúlt években a társadalomban és az Egyházban egyaránt egyre inkább megértik, milyen súlya van annak, ha megsértik az egyes személyek integritását, méltóságát. Ez visszhangra talált a francia törvényhozásban is, ami valamennyi eset bejelentését kéri, függetlenül az elkövetés időpontjától.

Az igazságkeresés során, miután előzetesen beszéltünk az áldozatokkal, értesítettem a köztársasági ügyészt az említett öt esetről.

Elismerjük, hogy a testvérek által a múltban elkövetett bántalmazások is közösségünk történetének részét képezik. Ezzel a bejelentéssel az igazságkeresést folytatjuk, amit az áldozatok meghallgatásával kezdtünk, és ma is elsősorban rájuk gondolunk. Mély szomorúságot és szégyent érzünk, amikor szenvedésükről és mindarról hallunk, amit átéltek.

Talán ez a nyilatkozat más áldozatokat is arra ösztönöz, hogy jelentkezzenek: ebben az esetben őket is készen állunk meghallgatni és készek vagyunk segíteni nekik megtenni az általuk kívánt lépéseket.

Meggyőződésünk, hogy csak úgy járulhatunk hozzá mindazok hatékony védelméhez, akik megbízva bennünk Taizébe jönnek, ha ezekre az esetekre fényt derítünk külső személyek bevonásával. Azért szólalok föl, mert ezzel tartozunk az áldozatoknak, hozzátartozóiknak és mindazoknak, akik Taizében bizalommal teli, biztonságos és igazságos helyet keresnek.

Alois testvér

Forrás és fotó: Taizé.fr

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria