Imaestet tartottak a fiatalok a tiszta szerelemért Debrecenben

Hazai – 2017. október 21., szombat | 13:10

Közel háromszáz középiskolás diák gyűlt össze október 17-én a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye közoktatási intézményeiből a debreceni Szent Anna-székesegyházban, hogy együtt gondolkodjanak a tiszta szerelemről.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az imaestet az egyházmegye ifjúsági irodája szervezte Nagy Zsolt ifjúsági referens vezetésével.

A fiatalokat Bódis Zoltán, a házigazda szerepét betöltő debreceni Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium igazgatója köszöntötte. Kiemelte, van miért fohászkodni, nagy erőket kell megmozgatni saját magunkban ahhoz, hogy a tiszta szerelemre rátaláljunk, de aki egyetlen lépést is tesz érte, az nagy kincsre lel.

Nagy Edit főiskolai docens, pszichológus Lépésformák egymás felé című előadásában először a fogyasztói társadalom negatív hatásairól beszélt. Mint mondta a fogyasztói társadalom boldogtalanná teszi az embereket – célja, hogy a boldogtalan ember múló örömpótlékokat keresve még többet vásároljon.

A konzumizmusban a reklámon és marketingen keresztül minden erről szól, ennek következtében olyan uniformizált, metroszexuálissá vált világ alakult ki, ahol még a férfi és nő közötti biológiai különbségek is eltűnnek. Ez a világ nem emberpárti, nem hűségpárti és nem szerelempárti, csak az egóról szól. Amikor a fiúk és lányok ebben a narcisztikus, önimádó világban partnert keresnek, kevesen vannak, akik a másikat szeretnék boldoggá tenni. A leggyakrabban az ember önmagáért keres, választ párt magának, hogy legyen támasza, tudjon kiben megbízni – hogy „én és a barátom szerelmesek legyünk belém”. Ez a nárcizmus – mutatott rá Nagy Edit.

Majd a párválasztás következményeire irányította a figyelmet. Hangsúlyozta, a választás döntően meghatározza a születendő gyermekek sorsát. „Központi kérdés, hogy boldog vagyok-e nőként, anyaként attól a tudattól, hogy a gyermekem édesapja az, akire szerelemmel tekintek. Egészen más a gyermek sorsa, ha szerelemből jön a világra.”

Ezt követően az előadó olyan kevésbé ismert témákat is érintett, mint a szerelem biokémiája, a hasonló értékrenddel bíró fiatalok egymásra találása, a társunk szeretetnyelvének ismerete. – Isten ezt a világot szépnek teremtette, és benne az embert az Ő képmására. Tudnunk kell, hogy bennünk van az a szépség, amely a test, lélek, szellem egységéből születik – fogalmazott. – Mikor jön át ez a szépség? Ha elhisszük ezt magunkról. Az az igazán szép, akinek van kisugárzása. Ez pedig nem más, mint a hit, az önbizalom, a boldogság, önmagukkal szembeni elégedettség megnyilvánulása.

Az előadás teljes terjedelmében meghallgatható a www.dnyem.hu oldalon.

A jelen lévő fiatalok az imaest további részében Palánki Ferenc megyéspüspökkel ünnepeltek szentmisét. A főpásztor elmélkedésében megerősítette a fiatalokat abban, amit az előadásban is hallottak, miszerint akkor lesznek igazán boldogok, ha számukra elsősorban a másik ember boldogsága fontos. Gondolatait két szentírási idézetre fűzte fel: „Boldogok a tiszta szívűek, mert meglátják az Istent” (Mt 5,8); „Nagy gonddal őrizd a szívedet, mert hiszen belőle indul ki az élet” (Péld 4,23).

A tiszta szívű ember meglátja Istent, és ha nagy gonddal őrzi a szívét, akkor az az élet forrásává válhat mások számára. Jézus Krisztus nekünk ajándékozza saját magát, az ő kegyelmét és erejét, az ő boldogságát, és rá akar vezetni bennünket az igazi szeretetre, boldogságra. Hisszük e ezt? Mindig, minden korszakban nehéz volt az élet. Nem mindegy, hogyan élünk. Aki Isten törvénye szerint él, eljut a céljához, az élet teljességéhez – tanította Palánki Ferenc.

Majd a bűn és az életszentség kontrasztját állította a fiatalok elé, rámutatva, a bűn nagyon vonzó, az életszentség viszont unalmasnak tűnhet – azonban a bűnt bűntudat, szorongás, önvád követi, a életszentséget pedig tisztaság és boldogság.

Isten törvénye nem elvenni akar, hanem ajándékoz és kijelöli az utat, ahol boldogok lehetünk. Távlatokban kell gondolkodni, nem csak pillanatokban. Az életen nem túl kell lenni, hanem élni kell, úgy lesz szeretetben teljes. Akkor találom meg a boldogságomat, ha a másik emberét keresem, és akkor megtalálom a másikat és önmagamat is – fogalmazott a főpásztor.

Végül a házasságról szólva hangsúlyozta, Isten ajándékozó jóságát kell felfedezni a házasságban is, amelyet Jézus Krisztus szentségi rangra emelt. „Ez azt jelenti, hogy mindennap kegyelmet ad, hogy a házastárs a másikért tudjon élni. Ha ezt megértjük, felfogjuk, azt is megértjük, hogy a másik embert, aki ajándék, el kell fogadni, de csak az Isten rendje szerint. Nincs próbaházasság, mert elsőre kell jól élni, jól hivatást választani, jól párt, házaspárt választani. Elsőre kell jól szeretni és jól meghalni, mert akkor jutunk el a végcélunkhoz.”

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Szabó Dávid

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria