Imával, énekkel a szentek nyomában – Zarándoklaton jártak a Szombathelyi Egyházmegye fiataljai

Hazai – 2024. április 13., szombat | 18:59

Székely János megyéspüspök gyalogos zarándoklatot hirdetett Szentek nyomában címmel március 22–24-re 13 és 25 év közötti fiataloknak, amelyre közel százan jelentkeztek a Szombathelyi Egyházmegye különböző településeiről.

A zarándoklat Jákon kezdődött a Szent György-templomban, ahol szentmisén vettek részt a zarándokok. A prédikációban hallhatták Brenner Józsefet, Brenner János testvérét beszélni a család boldoggá avatott tagjáról.

A szertartás után kezdetét is vette a zarándoklat Szentpéterfára, az első szálláshelyre. A fiatalok útjukat imával és énekkel kezdték. Ják után egy kis ismerkedés volt a következő program: mindenki elmondta a nevét, honnan jött, miért vagy kiért ajánlja fel a zarándoklatot. Ezt követően folytatták útjukat, miközben rózsafüzért imádkoztak együtt.

Szentpéterfára érve megvacsoráztak, majd egy izgalmas játékban volt részük. Ezt követően átsétáltak a közeli templomba, ahol Óra Krisztián atya mesélt nekik három szentről, majd szentségimádáson is részt vettek.

Másnap korán kelt a zarándokcsapat, gyors reggeli után indultak is tovább Güssing (magyarul Németújvár) felé. Útközben énekeltek, imádkoztak és még keresztutat is jártak. Menetközben megálltak a már Burgenlandban levő Pinkakertes (Gaas) melletti Mária-templomnál, ahol az ottani plébános köszöntötte őket, és a templomot is megismerhették a fiatalok. Innen már egyenesen mentek Németújvár felé.

Güssingbe érve megnézték a bazilikát, ahol később misén is részt vettek. Boldog Batthyány-Strattmann László dédunokájával is találkozhattak, aki sokat mesélt dédapjáról. Lemehettek a kriptába, ahol megtekintették a Batthyány család elhunyt tagjainak sírját, majd felmentek a kastélyhoz, ahol többek közt a kápolnában is gyönyörködhettek.

Németújváron a sok érdekesség után városismereti versenyen is részt vettek az ifjú zarándokok. Képeket kaptak a helység különböző épületeiről, melyeket meg kellett keresniük, és ott egy fotót kellett készíteniük.

A szálláshelyen gyors vacsora után a Legyetek szeretettel című, Brenner János életéről szóló filmből néztek meg részleteket.

Vasárnap reggel buszokkal indultak a résztvevők Szombathelyre, ahol a székesegyházban közösen vettek részt a virágvasárnapi szentmisén. A szentmise után zárásként a kápolnában rövid imával adtak hálát a hétvégéért, illetve meghallgatták Székely János püspök zárógondolatait.

Szöveg: Nagy Péter

Fotó: Nagy Gellért; Szombathelyi Egyházmegye

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria