Indiában újra láthatók Xavéri Szent Ferenc földi maradványai

Kitekintő – 2014. december 3., szerda | 15:20

November 22-től 2015. január 4-ig, negyvennégy napon keresztül láthatók az indiai Goa katedrálisában Xavéri Szent Ferenc földi maradványai. Ötmillió zarándokot várnak – tájékoztat a Vatican Insider.


A katolikus missziók védőszentjének maradványait Goában őrzik, és tízévente a katedrálisba szállítják. Idén tizenhetedik alkalommal járulhatnak a zarándokok az üvegkoporsó elé. 2004-ben több mint kétmillió látogató volt kíváncsi a spanyol misszionárius holttestére, kétszer annyian, mint 1994-ben.

November 22-én körmenetben vitték a szent maradványait a 16. századi Bom Jesus-bazilikából a székesegyházba. A helyi kormányzat az esemény idejére nemzetközi labdarúgó-bajnokságot is szervezett, amelyen a brazil nemzeti válogatott is játszik.

A portugál uralom idején Goát a trópusi Rómának nevezték, 1542-ben a jezsuita rend egyik alapítóját, Xavéri Szent Ferencet ide küldte követeként a pápa. A spanyol misszionárius Kínában halt meg 1552-ben. A hagyomány szerint teste romolhatatlan. Jobb karját a római Il Gesù-templomban őrzik.

Fotó: Vatican Insider

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria