Indiában nő az öngyilkosságok száma – Az Egyház online programmal segíti a megelőzést

Kitekintő – 2020. szeptember 21., hétfő | 13:13

A pszichológiai rendellenességek, a depresszió és a társadalmi kirekesztettség mind olyan jelenségek, melyeket a világjárvány csak súlyosbított. Az indiai katolikus egyház éppen ezért a bajban lévők számára pszichoszociális támogatói programot indított online tanácsadásokon keresztül.

A szakembereket az indiai Karitász kérte fel a szolgálatra, melyre „most még az eddigieknél is nagyobb szükség van, mert évente több ezer ember követ el öngyilkosságot, s a számuk minden évben folyamatosan növekszik” – mondta a Fides hírügynökségnek Paul Moonjely, a szervezet elnöke. „Hogy cáfolják az öngyilkosságról alkotott leegyszerűsítő nézeteket és ledöntsék a mentális betegségekről szóló vitákra jellemző tabukat, az indiai Karitász által koordinált csoportok igyekeznek elérni a sebezhető, pszichoszociális segítségre szoruló embereket” – mondta Moonjely atya.

A belügyminisztériumhoz tartozó Nemzeti Bűnügyi Nyilvántartó Hivatal (National Crimes Record Bureau, NCRB) szeptember eleji adatai szerint 2019-ben több mint 139 ezer indiai halt meg öngyilkosság következtében, 67 százalékuk (93061) fiatalkorú. A 2018-as adatokhoz képest (89407) a fiatalkorúak által elkövetett öngyilkosságok száma 4 százalékos növekedést mutat. Az összesített öngyilkossági esetszám ugyanebben az időszakban 3,4 százalékkal nőtt.

A hivatal jelentésében szereplő életkor és indíték szerinti részletes lebontás rávilágít, hogy a fiatalok körében elkövetett öngyilkosságok vezető okai a családi problémák, a házassággal kapcsolatos problémák, a szerelmi kapcsolatok körüli problémák, a droghasználat, az alkoholfüggőség és a mentális betegségek.

A jelentésből kiderül, hogy 2019-ben az öngyilkosság következtében elhunytak kétharmada kevesebb mint 278 rúpiát (3,79 USD) vitt haza naponta, ami nem éri el a szövetségi kormány szegénységet visszaszorító nemzeti programja, a Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (Mahatma Gandhi nemzeti vidéki foglalkoztatási garancia törvény) által előírt minimálbér alsó határát. Az áldozatoknak mindössze a 30 százaléka rendelkezett 100 és 500 ezer rúpia közötti jövedelemmel. Ez az adat összefüggést mutat az öngyilkosság és a szegénység között. Az öngyilkosságban elhunyt összesen 97613 férfi közül 29092 volt napszámos. A nők közül a háztartásbeliek és a diákok után a napszámosok követtek el leggyakrabban öngyilkosságot. Indiában a napszámosok keresete a legalacsonyabb. Közéjük tartoznak azok a mezőgazdasági munkások is, akik napi bérért dolgoznak a mezőgazdasági idényen kívüli időszakokban.

Általánosságban elmondható, hogy az indiai emberek többsége számára a mentális egészség nem tartozik a prioritások közé. A kormány nem fordít elegendő figyelmet erre”

– mondta a hírügynökségnek Sabita Parmer pszichológus. „A civil szervezeteknek, csoportoknak és a vallási szervezeteknek pszichoszociális támogatással segíteniük kell a nehézségekkel küzdő embereken, különösen a világjárvány idején, amely kemény próbának teszi ki egészségünket” – mondta, elismerve az Egyház kezdeményezését az emberek pszichikai jólétének segítésére.

Samir Parikh pszichiáter, az új-delhi Fortis Healthcare Klinika Mentálhigiénés és Magatartástudományi Intézetének igazgatója a Fides hírügynökségnek elmondta: „A mentális rendellenességekre és a függőségek miatt kialakult problémákra minden szempontból betegségként kell tekintenünk, orvosi szinten és az állami egészségügyi rendszer segítségével kell kezelnünk ezeket.

A társadalom jóléte és az öngyilkosságok megelőzése érdekében nem gondolhatjuk többé, hogy az ilyen problémáktól szenvedő emberek képzelt betegek, hogy ez a jelenség csak egy szűk kört érint, vagy hogy mindez személyes döntéseken múlik.

Most oly időszerű, mint még soha, hogy kulturális és társadalmi szinten is küzdjünk e felfogás megváltoztatásáért.”

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: Fides hírügynökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria