Ismerős ízek – XVI. Benedek pápa kedvenc étterme Rómában

Kitekintő – 2023. január 5., csütörtök | 19:25

A római Cantina Tirolese étterem személyzete január 4-én rótta le kegyeletét XVI. Benedek pápa előtt a Szent Péter-bazilikában. Az osztrák vendéglő „kétségkívül az ő kedvenc étterme” volt – nyilatkozta a vendéglátóhely üzletvezetője a CNA amerikai katolikus hírügynökségnek január 3-án.

Bár a bajor pápa egy-két évtizede már nem járt az étteremben, miután december 31-én meghalt, Mario Notari elmondása szerint „megszakítottuk a szilveszteri mulatságot, és egyperces néma csendet és néhány szót szenteltünk neki, aki évekig nagyra becsült vendégünk volt”.

„Mindig vannak nálunk zarándokok és hívők, akik Benedek pápa miatt jönnek az étterembe” – emlékeztetett Notari.

„Sohasem gondoltam volna, hogy pápa lesz” – mondta a CNA-nek adott 2020-as interjújában. A csendes és szelíd Joseph Ratzinger bíboros Notari számára csak egy vendég volt a sok közül az általa vezetett, a Vatikántól néhány lépésnyire található kis osztrák étteremben.

A bíboros bizonyos rendszerességgel érkezett, „mindig alázatosan és visszafogottan; táskájával a kezében” – mondta a CNA-nek.

Notari már hosszú ideje vezeti a kétszintes Cantina Tirolese vendéglőt, amely 1971 óta kínál tradicionális német és osztrák ételeket római és külföldi vendégeinek – és néhány bíborosnak (magyar gulyáslevest is lehet kapni – a szerk.). XVI. Benedek pápa, amíg a Hittani Kongregáció prefektusa volt, havonta néhányszor betért az étterembe vatikáni munkatársaival, mondta el Riccardo Macher tulajdonos. Notari emlékszik, hogy Ratzinger előszeretettel rendelt „frittatensuppét”, hagyományos német marhahúslevest szélesmetélttel. „És narancsjuice-t ivott” – tette hozzá mosolyogva a Fantára utalva.

Ratzinger „nem evett sokat, de gyakran eljött a hazai ízek miatt – jegyezte meg Notari. – Anyámmal mindig németül beszélt”.

A harmincéves Macher a harmadik generációs tulajdonos, anyja, Manuela halála után vette át az éttermet, 2017-ben. A vendéglőt Macher (olasz, illetve osztrák) nagyszülei nyitották meg. Nagymamája úgy fogadta és üdvözölte a vendégeket, mintha a saját otthonába léptek volna be.

„Nagyi magas, szőke, kék szemű osztrák nő volt. Ő volt itt, ahogy mi mondjuk, a háziasszony” – idézte fel Macher.

Fordította: Hollósi Judit

Forrás és fotó: CNA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria