Ismét elraboltak egy papot Nigériában

Kitekintő – 2020. február 17., hétfő | 16:13

Két héttel azután, hogy megtalálták az egyik szeminarista holttestét, akit három társával együtt január elején hurcoltak el, február 14-én Nicolas Oboch, az Edo állambeli uromi egyházmegye papja esett emberrablók fogságába.

Osi Odenore, az egyházmegye irodavezetője jelentette be az emberrablás hírét, és azt is közölte, hogy megtették a szükséges intézkedéseket, és biztosak benne, hogy Nicolas atya életben van.

Amint arról hírt adtunk, január 8-án Kaduna államban a kakaui Jó Pásztor-szeminárium négy növendékét rabolták el fegyveresek. Közülük a legfiatalabbat, a 18 éves Michael Nnadit meggyilkolták, a többieket szabadon engedték. Nnadi temetésén Matthew Hassan Kukah, a sokotói egyházmegye püspöke Muhammadu Buhari elnököt vádolta, aki megválasztásakor biztonságot ígért az ország lakóinak. A püspök szerint azóta csökkent a biztonság, ráadásul nőtt az etnikai és vallási megosztottság is az ország északi és déli része között.

Több nigériai tagállamban szokássá vált, hogy papokat, szerzeteseket rabolnak el, és váltságdíjat követelnek értük. Augustine Obiora Akubeze, Benin City papja a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezetnek elmondta, hogy az országban egyre bizonytalanabb helyzet uralkodik. 2019-ben csak a déli Enugu államban kilenc papot raboltak el, kettőt pedig a délnyugati Ondo államban. A legtöbb esetben a túszok kiszabadultak, Clement Rapuluchukwu Ugwu atyát viszont meggyilkolták. Az iszlamista Boko Haram szervezet és a fuláni pásztorok is egyre erőteljesebben támadják a keresztényeket. Január végén az ország középső részén egy helyi katolikus szervezet vezetőjét gyilkolták meg tűzharc során több társával együtt.

Oboh atya elrablásával egy időben Umelu falut érte támadás Edo államban. Fegyveresek kifosztották a lakosokat, és négy gyermeket elraboltak. Bár a váltságdíjat kifizették értük, egyelőre csak egyiküket engedték szabadon a túszejtők.

Forrás: Vatican News; Avvenire

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria