Isten fiatal! – Főegyházmegyei ifjúsági találkozót tartottak Egerben

Hazai – 2019. május 20., hétfő | 10:42

„Isten fiatal” – ez volt a mottója az Egri Főegyházmegyei Ifjúsági Találkozónak, amelyet május 18-án, Szent II. János Pál pápa születésének 99. évfordulóján rendeztek meg Egerben, a Kemény Ferenc Sportcsarnokban.

Az összejövetelre Ternyák Csaba egri érsek elsősorban azokat a fiatalokat várta, akik középiskolába, főiskolára, egyetemre járnak, vagy ifjúsági közösségek tagjai, hogy együtt tegyenek tanúságot Krisztusba vetett hitükről. Mintegy nyolcszáz fiatal vett részt a programon.

A találkozó zenés ráhangolódással kezdődött a Redemptoris Mater Missziós Szeminárium kispapjainak közreműködésével. Ezután lépett színpadra a papokból álló Páterrock együttes, s adott nagysikerű koncertet.

Ezt követően Lóczi Tamás, a miskolci Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium igazgatója és kémia–hittan szakos tanára tartott előadást a fiataloknak. Márk apostol evangéliumából a jerikói vak, Bartimeus meggyógyításán keresztül mutatta be, hogy Jézus aktivitást vár el tőlünk. Amikor a kolduló vak kiáltozik, Jézus figyelemre sem méltatja. Nem asszisztál Bartimeus önsajnálatához. Ki akarja lendíteni ebből az élethelyzetéből. Nem Jézus megy Bartimeushoz, hanem magához kéri őt. S milyen furcsa, a vak megindul a hang irányába. Még a köpenyét is eldobja. Erősebb dolgot sejt, elindul Jézus felé. S ahogy a történet folytatását ismerjük: visszanyeri látását. Bartimeus csatlakozott Jézushoz. „Nélküled nem tud csodát tenni Isten” – hangsúlyozta Lóczi Tamás.

A program tanúságtételekkel folytatódott; elsőként Hódosi Zsuzsanna, a miskolci Fráter György-gimnázium tanulója valotta meg hitét. A fiatal lány elmondta, a lelkigyakorlatok hatására úgy döntött, hogy a hozzá közel álló közösségekben nyíltan beszél hitbéli élményeiről, hogy ezzel is segítsen másoknak is közelebb kerülni Istenhez. Ferenci Béla, az egri Érseki Papnevelő Intézet elsőéves növendéke arról beszélt, hogy 34 évesen, több családi tragédiával a háta mögött miért fogadta el Isten hívását és miért hagyta ott jól fizető állását. Tikovics Gitta, az Egri Andrássy György Katolikus Szakgimnázium és Gimnázium diákja arra biztatta a fiatalokat, hogy nyugodtan kérdezzenek olyan felnőtteket, akik el tudják őket igazítani a hit kérdéseiben.

Ezt követően Michael August Blume, Magyarország apostoli nunciusa szólt a fiatalokhoz. Elmondta, hogy több afrikai országban is szolgált. Benin és Togo, majd Uganda apostoli követeként nagyon sok problémával találkozott. A szegénységben élőknek a hit vigaszát igyekezett nyújtani. Kiemelte, az ott élők megtanították arra, hogy lehet ember módra élni akkor is, ha baj van. Kérte a fiatalokat, hogy mindig mutassák ki szeretetüket, irgalmukat embertársaik iránt. Bátorítsák barátaikat, hogy szeressék az Istent. Az Úr Jézus szeretetét vigyék el azokhoz, akikkel találkoznak.

A nuncius beszéde után ózdi fiatalok mutatták be Szőke Gábor plébános vezetésével néhány rövid jelenetben Szent II. János Pál pápa életét, majd kérdezz-felelek következett Ewa Gamon szalézi nővér, Vízi János mezőkövesdi káplán és Béres Gyula hittan–történelem szakos tanár részvételével. Kérdésekre válaszolva elhangzott, hogy a fiatalokról nem úgy kell szólni, hogy ők az Egyház jövője, hanem úgy, hogy ők az Egyház jelene.

A találkozó szentmisével zárult, melyen Ternyák Csaba érsekkel koncelebráltak az apostoli nuncius és a főegyházmegye papjai. A főpásztor homíliájában elmondta, örül, hogy ilyen sok fiatal elfogadta a találkozóra szóló meghívást. A fiatalok lelkesedésére szüksége van az országnak, de mindenekelőtt az Egyháznak. Rámutatott: e találkozó szervezésekor próbáltak olyan programot kialakítani, hogy a fiatalok hitben előrehaladjanak, bátor döntéseket hozzanak.

Ternyák Csaba hangsúlyozta, mindnyájan meghívást kaptunk, hogy átlépjünk a hit kapuján. Ezt úgy tehetjük meg, ha hitben és hitből élünk. „Amikor a jövőtökre gondoltok, abból ne hagyjátok ki az Istent. Isten a mi életünk igazi célja, hozzá fogunk elérkezni egyszer, meghívásunk nem kevesebbre szól, mint hogy Isten gyermekei legyünk. Ez a legnagyobb hivatásunk” – buzdított a főpásztor.

„Isten fiatal, bár Ő teremtett mindent – énekeljük a találkozó himnuszában. Fiatalságát az Isten azonban nem akarja megtartani saját magának. Amikor a keresztségben gyermekeivé fogadott, örök fiatalságát ajándékozta nekünk. Benne tudjuk megőrizni, benne tudjuk visszakapni fiatalságunkat. Ő a mi fiatalságunk biztosítéka. Általa és benne maradhatunk fiatalok, és nem csupán néhány évig, néhány évtizedig, hanem örökre. Mert Ő, aki teremtett, egyedül Ő képes arra, hogy újjáalkosson minket, és részesítsen saját fiatalságában” – zárta homíliáját Ternyák Csaba egri érsek.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Balogh Ferenc, Gergely Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria