Izraeli katonai szolgálatra köteleznék a palesztin keresztényeket

Kitekintő – 2014. április 2., szerda | 11:29

A Knesszet – az izraeli parlament – törvénytervezete különbséget kíván tenni keresztény és muzulmán palesztinok között, amely szerint a keresztény palesztinok Izraelben nem számítanak palesztinoknak, így katonai szolgálatra kötelezettek. A Vatikáni Rádió tudósítása.

Az izraeli politikusok elsősorban arra a tényre hivatkoznak, hogy a keresztény palesztinok nem arabok, és nem részei a palesztin népnek. Ezt emelték ki abban a kampányban is, amelyet azért folytattak, hogy a keresztény palesztinok katonai szolgálatot végezzenek. A törvénytervezetet Jariv Levin, a Knesszet egyik tagja indítványozta.

A szentföldi katolikus püspökök tanácsa dokumentumot hagyott jóvá, amelyet a Iustitia et Pax Bizottság készített, utalással a törvényjavaslatra. Az izraeli helyi katolikus egyház vezetői ebben nyomatékosítják, hogy az izraeli polgári hatóságoknak sem joga, sem kötelessége, hogy meghatározzák az izraeli katolikusok önazonosságát. Az izraeli hívek nagy része valójában palesztin arab. Ők egyben Izrael Állam állampolgárai. Nem látnak tehát ellentmondást abban a meghatározásban, hogy egy keresztény palesztin arab, és ugyanakkor izraeli állampolgár is.

A szentföldi katolikus vezetők felhívással fordulnak a keresztény palesztinokhoz mind Izraelben, mind Palesztinában, továbbá az egész világon. Bárhol is éljenek, mindannyian keresztény palesztinok és állampolgárok – hangsúlyozzák.

Valójában vannak olyan keresztények Izraelben – egy elenyésző kisebbség –, amely érdekből, félelemből vagy a teljes egyenlőség álma miatt támogatja a Knesszet kampányát, amely újra akarja definiálni a keresztények identitását. Ők azonban nem tekinthetik magukat az Izraelben élő keresztény palesztinok szóvivőinek. Ennek a földnek a lakói: zsidók, keresztények, muzulmánok és drúzok évszázadokig itt éltek különböző kormányok alatt. Keresztények, muzulmánok és drúzok (valamint egyes zsidók, akik mindig is itt éltek) együttesen hangsúlyozzák, hogy közös identitásuk, amely az évszázadok során fejlődött ki, palesztin.

Ez a kampány tehát nyilvánvalóan olyan terv, amely meg akarja osztani a keresztényeket és muzulmán honfitársaikat. Ez azért is veszélyes, mert a keresztények egymás közötti megosztásával fenyeget.

Ha a Knesszet az izraeli állampolgárok javán munkálkodik, akkor tegyen meg minden szükséges erőfeszítést, hogy olyan törvényeket hozzon, amelyek véget vetnek a diszkriminációnak. Egy olyan társadalom megteremtése, amely egyenlőségben egyesíti állampolgárait, az igazságosságért és a békéért dolgozik, nem hagy teret az emberek közötti félelemnek. Izraeliek és palesztinok, keresztények, muzulmánok és drúzok együtt tudnak élni kölcsönös tiszteletben és méltóságban, továbbá együtt tudnak dolgozni egy jobb jövő építéséért – mutat rá a szentföldi katolikus püspökök Iustitia et Pax Bizottsága.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria