Jászberényben tartották az Egri Főegyházmegye idei tanévzáróját

Hazai – 2023. június 9., péntek | 17:33

Szentmisével egybekötött tanévzáró ünnepséget tartottak az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő köznevelési intézmények pedagógusai és diákjai számára június 8-án a jászberényi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban.

A szentmise elején Szántó József plébános örömét és háláját fejezte ki, hogy a nemrég felújított templomban köszöntheti Ternyák Csaba egri érseket és a tanévet záró pedagógusokat, diákokat.

Ternyák Csaba egri érsek prédikációját is hálaadással kezdte. Mint mondta, hálát kell adni azért, hogy végre olyan tanévet zárhattak, amelyben a nevelést és oktatást fizikai jelenléttel sikerült megvalósítani. A szentmise olvasmányait alapul véve a kapcsolatok jelentőségét hangsúlyozta a főpásztor. Rámutatott, hogy szükség van példaadó mesterekre, ők a pedagógusok, akik nemcsak a tananyagot adják át, hanem olyan értékekre nevelik tanítványaikat, amelyek megtartják őket az életben. Ilyen érték a hétköznapok rohanásában

a csend megteremtése, a csendben Isten üzenete, a Szentírás olvasása és életté váltása.

Ma a pedagógusok büszkén mutatják be azokat a tanítványaikat, akikről elmondhatják, hogy követték tanításukat.

A főpásztor másik fő tanítása a kiegyensúlyozott, boldog életről szólt, melyet Isten parancsainak, legfőképpen szeretetparancsainak megtartása hoz el számunkra.

Az igazi szeretet az, amikor önmagunkból adunk másoknak, amikor lemondunk valamiről azért, hogy a másik embernek jobb legyen.

Ennek az önzetlen szeretetnek a megtapasztalását kívánta a kitüntetésre váró diákoknak.

A szentmisét követően Lóczi Tamás, a helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) elnöke elmondta, hogy Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából szavalóversenyt hirdetett az Egri Főegyházmegye, mely május végén zárult. Az ünnepségen három korcsoportban, az alsó, a felső tagozatos és a középiskolás korosztályban a legjobb helyezést elért diákok közül felkért tanulók mondták el szavalatukat.

A rendezvény végén a főpásztor oklevél- és könyvjutalomban részesítette a tanévben kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákokat. A 2022/23-as tanévben összesen 54 diák és közösség kapott ily módon elismerést.

Szöveg: Pap Ildikó

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Lénárt Márton

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria