Jégtemplomot építettek a Magas-Tátrában

Kitekintő – 2016. december 19., hétfő | 14:33

Immár negyedik éve alkották meg a jégszentélyt a szlovákiai Ótátrafüred feletti egyik csúcson az erre alkalmas téli időszakban. Tavaly után idén ismét a felvidéki Bakos Ádám tizenöt fős csapata álmodta meg az ideiglenes templomot.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Amikor néhány éve felmerült az ötlet, hogy a Tátra egyik turisztikai és síközpontja, Ótátrafüred (Starý Smokovec) felett, a Nagyszalóki-csúcs (Slavkovský štít) délkeleti oldalán lévő Tarajka hegyfoknál, 1285 méteres tengerszint feletti magasságban jégtemplomot építsenek, a helyi elöljárók csak legyintettek – de megadták az engedélyt.

2013-ban František Bálek cseh jégszobrász és csapata építette meg először a jégtemplomot, mely nyomban turistacsalogató látványosság lett. A következő évben a cseh művész itt tartotta esküvőjét, tavaly pedig már a felvidéki Iglón élő Bakos Ádám és társai építették meg a templomot.

Idén újra a Bakos Ádám vezette tizenöt tagú jégszobrászcsapat alkotta meg a 90 tonna tömegű, 720 jégtömb felhasználásával készült jégtemplomot. A szakemberek három hétig dolgoztak az épületen, és advent kezdetére készültek el vele.

A vasárnaponként komolyzenei hangversenyeknek és egyre több esküvői és eljegyzési szertartásnak is helyet adó, különleges, gótikus stílusú imahely idén a Szepesség néhány templomának jellegzetességeit viseli: Kolcsó, Lőcse, Dénesfalva, Szepesbéla és Okolicsnó templomainak egy-egy részletét idézi meg. A jégszobrok közt látható Mária a kis Jézussal, Mária Magdolna és Szent Jakab alakja is.

A november 25-én megnyílt különleges templom a tervek szerint 2017 tavaszáig látogatható, köszönhetően annak, hogy speciális, félgömb alakú hűtőformával fedték be.

A Magas-Tátra mára legjelentősebbé vált téli turisztikai attrakciója tavaly már 200 ezer látogatót vonzott.

Forrás: Sokszínű Vidék

Fotó: Marek Hajkovsky

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria