Jóváhagyta a Szentszék a volt szalézi diák és mártír Akash Bashir boldoggáavatási ügye megnyitását

Kitekintő – 2022. január 31., hétfő | 18:37

Január 24-én, Szalézi Szent Ferenc ünnepén érkezett a hír, hogy 2021. november 9-én a Szentszék engedélyt adott a pakisztáni állampolgárságú, korábbi szalézi diák, Akash Bashir (1994–2015) boldoggáavatási ügyének megnyitására. Akash életét áldozta azért, hogy egy öngyilkos merénylő mészárlását megakadályozza a pakisztáni Lahor keresztény negyedében, a johannabadi Szent János-templomban.

Akash Bashir, a lahori Don Bosco Műszaki Intézet egykori tanulója mindössze húszéves volt azon a tragikus március 15-én, amikor életét áldozta testvéreiért. Mint minden vasárnapon, önkéntes biztonsági őrként dolgozott a Szent János-templom bejáratánál. Szolgálat közben hírek érkeztek hozzá, melyek szerint az 500 méterrel arrébb található anglikán templomot terroristák támadták meg. Akash feladata a Szent János-templom előtti terület biztosítása volt.

Ekkor történt, hogy a Dzsamáat-ul-Ahrár csoport egyik öngyilkos merénylője megközelítette a bejáratot, és a két őr mellett megpróbált erőszakkal bejutni a hívekkel teli templomba, hogy újabb mészárlást kövessen el. Ekkor Akash megállította a gyanúsan viselkedő férfit, s közben meglátta a kabátja alá rejtett robbanóanyagot. A férfi megfenyegette, de Akash nem ijedt meg: az útját állta, hogy feltartóztassa, nehogy belépjen a templomba. A merénylő felrobbantotta magát. Akash, aki testével tompította a robbanást, és két másik ember is életét vesztette. Az öngyilkos támadás végül így is húsz ember életét követelte, és nyolcvanan megsebesültek, a vérontás azonban sokkal nagyobb lett volna, ha a támadónak sikerül bejutnia a templomba. Az ifjú biztonságiőr áldozatával több mint száz ember életét mentette meg.

„Az Egyház történetében nagyon sok olyan nő és férfi van, akik hitükkel, szeretetükkel és életükkel olyanok voltak, mint a jelzőlámpák; akik oly sok generáció életét világították és világítják meg az idők során” – írta a helyi rendfőnök, Don Ángel Fernández Artime 2019-ben. Juhanabad keresztényei, a pakisztáni Egyház és az egész Szalézi Család számára Akash a maga nagy hitével pontosan ez: jelzőlámpa, követendő példa. Sokan jönnek a sírjához imádkozni és közbenjárását kérni.

„Én magam is tanúja voltam a tragikus öngyilkos támadásnak a plébániatemplomban, míg ünnepeltem a szentmisét több mint 2 500 hívő részvételével 2015. március 15-én. (...) Akash annyira telve volt szeretettel az Egyház és a Szentlélek iránt, hogy nem gondolt a saját életére. Azonnal a támadó elé állt, és nem engedte tovább, amíg a terrorista fel nem robbantotta magát. Akash abban a pillanatban meghalt, de bátor, a szeretet törvényéből fakadó tettével megmentette sok hívő életét” – fogalmazott 2017. január 6-án kelt, Sebastian Francis Shaw OFM érseknek küldött levelében Francis Gulzar, a Szent János-templom plébánosa, aki a levélben egyúttal hivatalosan kérte az eljárás megindítását, amely kimondja Akash Bashir vértanúságát, hogy hivatalosan is tisztelhessék Johannabad plébániai közösségében.

*

A keresztények Pakisztánban egy apró kisebbség – mindössze 2 százalékát adják az ország mintegy 190 milliós lakosságának. A kereszténység ezzel együtt nagyon is élő. A lahori érsekség a legnagyobb katolikus közösség Pakisztánban, területén mintegy 450 ezer katolikus él. A keresztények nagy része nagyon szegény, de gazdagok hitben, sok közöttük az elkötelezett világi. Akash Basir szentté avatása érdekében széles körű népi mozgalom indult (a fiatal vértanú lenne Pakisztán első szentje); a boldoggáavatási ügy megnyitása az első biztató lépés.

Akash Bashir, az egykori szalézi növendék ragyogó példája azóta is terjed az egész világon, bátor cselekedete pedig továbbra is inspirálja a pakisztáni katolikusokat mindennapjaik során, és arra ösztönzi őket, hogy ne csüggedjenek el a sok kihívás és üldöztetés előtt, amelyekkel még mindig szembe kell nézniük.

Forrás és fotó:ANS/Szaléziak.hu

Fotó: ANS

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria