Jubileumi Mária-év Csíksomlyón

Külhoni – 2014. augusztus 20., szerda | 10:27

A Csíksomlyói Kegytemplom és Kolostor a Szűz Mária-szobor alkotásának ötszáz éves évfordulója alkalmából jubileumi Mária-évet hirdet a kegyhelyen, 2014. szeptember 14-től 2015. szeptember 15-ig – tájékoztatta szerkesztőségünket Urbán Erik OFM templomigazgató.A csíksomlyói kegytemplom-pápai kisbazilika legdrágább kincse az Oltáriszentség után a Szűzanya csíksomlyói kegyszobra. A körülbelül ötszáz éves, reneszánsz stílusú kegyszobor hársfából készült. Alkotója ismeretlen.  2,27 méteres magasságával a világon ismert kegyszobrok közül a legnagyobb. A napba öltözött Asszonyt ábrázolja, akinek lába alatt van a hold, fején a tizenkét csillagból álló koszorú. Királynőként is ábrázolja Szűz Máriát: fején korona, jobb kezében jogar, bal karján tarja Szent Fiát, a világ Megváltóját. 1798-ban Batthány Ignác erdélyi püspök idején az egyház „Csodatevő, segítő szent Szűz”-nek nevezi el.

A csíksomlyói kegyhelynek nagy tekintélye van a székely nép és a világon szétszóródott magyarok körében. A Boldogságos Szűz Máriába vetett bizalom a kegyhelyen erőt és reményt adott és ad a kegyhelyre zarándoklóknak: a székely nép és a világ magyarsága számára a csíksomlyói kegyhely lett a hit, a szellemi élet és a kultúra védőbástyája, oltalmazója és továbbörökítője mindannak, ami a nemzeti öntudatot meghatározza.

A jubileumi év minden egyes napjára Ferenc pápa teljes búcsút engedélyezett a szokott feltételekkel.

A kegyhely őszi búcsújára szeptember 12-én és 14-én, Szűz Mária neve ünnepéhez kapcsolódva kerül sor. Szentmisék 8-kor, fél 11-kor és este 7 órakor lesznek. Szeptember 14-én a fél 11 órakor kezdődő szentmisében nyitja meg Jakubinyi György érsek a jubileumi Mária-évet.


A jubileumi Mária-év lógóját Xantus Lehel tervezte. A kék szín a Szűzanyára utal, illetve a máriás kegyhelyre, melybe a jubileumi év mottója van beleírva: "Oltalmad alá futunk". A barna szín a ferencesekre utal, melybe a jubileumi évszámok vannak beleírva, és a jubileumi ünnep időtartama. A kegyszobor közepén, arany színben kapott helyet.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria