Július 25-én tartjuk a nagyszülők és idősek első világnapját

Nézőpont – 2021. április 26., hétfő | 9:02

A Világiak, Család és Élet Dikasztériuma közzétette a világnap témáját, melyet a Szentatya Máté evangéliumából választott: „Én veletek vagyok mindennap” (vö. Mt 28,20). Az Egyház szeretné kifejezni, hogy közel áll az idősekhez, különösen a mostani nehéz, pandémiás időben.

Július 25-én, vasárnap tartjuk a nagyszülők és idősek első világnapját. Az „Én veletek vagyok mindennap” olyan ígéret, mely a közelséget és a reményt hozza el fiataloknak és időseknek egyaránt. Nem csak az unokák és a fiatalok hivatottak jelen lenni az idősek életében. A nagyszülőknek, az időseknek is részt kell venniük az evangelizáló küldetésben: hirdessék az igét, tanítsák meg imádkozni az ifjabb nemzedéket, neveljék őket a hitre.

A világnap megünneplését segítendő, az illetékes vatikáni dikasztérium június közepétől lelkipásztori segédanyagot tesz közzé a helyi egyházak számára az interneten.

Január 31-én, az Úrangyala elimádkozása után Ferenc pápa arról beszélt február másodika, Jézus bemutatásának ünnepe kapcsán, hogy Simeon és Anna, két idős ember, a Szentlélektől megvilágosodva felismerte Jézusban a Messiást.

A Szentlélek az idősekben még ma is a bölcsesség gondolatait és szavait éleszti fel: hangjuk azért értékes, mert Isten dicsőségét énekli, és őrzi a népek gyökereit

– hangsúlyozta a pápa, majd így folytatta: „Az idősek arra emlékeztetnek bennünket, hogy az öregség ajándék, és hogy a nagyszülők összekapcsolják a nemzedékeket, hogy az élet és hit tapasztalatait közvetítsék a fiataloknak. Gyakran elfelejtjük a nagyszülőket, és elfelejtjük, micsoda gazdagság forrásozik a gyökerek megőrzéséből és továbbadásából” – mondta a Szentatya.

Bejelentette: „Emiatt úgy döntöttem, hogy bevezetem a nagyszülők és idősek világnapját, amelyet minden évben július negyedik vasárnapján fogunk tartani az egész Egyházban, közel Szent Joachimnak és Szent Annának, Jézus »nagyszüleinek« emléknapjához. Fontos, hogy a nagyszülők találkozzanak unokáikkal, és az unokák találkozzanak nagyszüleikkel, mert – ahogy Joel próféta mondja –

a nagyszülők álmokat látnak unokáik előtt, nagy vágyakat fogalmaznak meg, a fiatalok pedig erőt merítve nagyszüleikből mennek előre, és prófétálnak majd.

Február másodika pedig pontosan a nagyszülők unokáikkal való találkozásának ünnepe.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria