Kaposváron is megkezdődött az Ars Sacra Fesztivál

Kultúra – 2023. szeptember 18., hétfő | 14:53

Szeptember 17-én a kaposvári református templomban vette kezdetét a XVII. Ars Sacra Fesztivál helyi programsorozata. A megnyitón Varga László megyéspüspök is köszöntötte a megjelenteket.

A kaposvári programsorozat első szereplőjeként a református templom énekkara Ádám Jenő Krisztusom, kívüled című művét adta elő Kerekesné Pytel Anna vezénylésével.

Ezután Lőrincz Sándor, a rendezvény kaposvári főszervezője köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta: a város idén tizenkettedik alkalommal kapcsolódik be az Ars Sacra Fesztivál kínálatába, mely országos szinten mintegy négyszáz programmal, összesen tizenegy műfajban várja a közönséget.

Az idei fesztivál mottóját a Zsoltárok könyvéből választották: „Keresd a békét!”

A megnyitón ünnepi beszédet mondott Szita Károly, Kaposvár város polgármestere, majd Varga László megyéspüspök szólt a megjelentekhez.

„Békesség veletek!” – köszöntötte a közönséget Jézus szavaival a főpásztor. „Boldogok a békességteremtők” – mondta Jézus az evangéliumban. Ahhoz, hogy ne csak keressük a békét, hanem meg is találjuk és meg is tartsuk azt, meg kell szívlelnünk Jézus szavait, aki azt mondta, hogy az „én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogyan a világ adja.”

Mahatma Gandhi szobája falán egyetlen egy kép volt, a Názáreti Jézus képe. S egyetlenegy mondat volt aláírva: „Ő a mi békességünk!” Ez a hindu bölcs és erőszakmentes forradalmár megértette Krisztus üzenetét. Ahhoz, hogy béke legyen, a szívekben kell először békét teremteni. Minden háború, megosztottság és gyűlölet a szívünkből indul ki.
A szív békéjéhez vezető első lépés az, hogy le kell mondanunk az ítélkezésről. „Ne ítélj, hogy ne ítéltess” – mondja a Mester. Az ítélkezéseinkből és az előítéleteinkből indul a harag, a gyűlölet, a megosztottság, vagy a háború.

A szív békéjéhez abba kell hagynunk az ítélkezést és meg kell őriznünk a határainkat.

Csak Isten szeretete határtalan, a mi szeretetünk mindig határok között zajlik. Ki kell jelölnünk, fel kell vállalnunk és meg kell tartanunk, s akkor növekedni tudunk a szeretetben és béke lesz a szívünkben.

Békesség kell a kapcsolatainkban is. Jézus a megbocsátást kínálja. A békességteremtéshez szükséges a megbocsátás, ami nem érzelmi kérdés, hanem egy döntés. Eldöntöm, hogy elengedem a szeretetben ellenem felhalmozott adósságokat, mert nekem is elengedte az Isten az összes adósságomat. Társadalmi szinten a megbocsátás és a kiengesztelődés mellett akkor tudjuk megtörni az erőszak ördögi körét, ha megszívleljük és megértjük Jézus kérését: „szeressétek ellenségeiteket! Tegyetek jót velük! Ne átkozzátok, hanem áldjátok őket.”

Az ellenségszeretet nélkül, melyet Jézus nemcsak tanított, hanem meg is élt, soha nem lesz béke a Földön. Boldogok a békességteremtők, akik békét teremtenek a szívükben, a kapcsolataikban és a társadalomban!

– nyomatékosította a főpásztor.

A megnyitón beszédet mondott még Kocsis József, a Magyar Pünkösdi Egyház kaposvári lelkésze, valamint Petró László, a Kaposvári Református Egyházközség vezető lelkipásztora.

Végül Dévai Nagy Kamilla Liszt-, Bartók- és Kazinczy-díjas előadóművész, Magyarország Érdemes Művésze és az általa létrehozott Krónikás Zenede diákjai adtak koncertet Krónikás ének a szeretetről címmel.

A megnyitóról szóló bővebb beszámoló ITT olvasható.

Az Ars Sacra Fesztivál kaposvári programjai elérhetőek IDE kattintva.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk, Kovács András Bernát

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria