Katolikus fenntartású lett Körmend első óvodája

Hazai – 2022. szeptember 8., csütörtök | 9:00

Egyházmegyei fenntartásban működik ez év szeptemberétől Körmenden a Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda és Bölcsőde Dienes Lajos Utcai Tagóvodája, Dienes Lajos Katolikus Óvoda néven. Szeptember 5-én tartották az új nevelési év első szentmiséjét.

Dienes Júlia intézményvezető, az alapító Dienes Lajos ükunokája a Szombathelyi Egyházmegye hírportáljának, a Martinus.hu-nak elmondta: ez az intézmény volt a város első óvodája, 1900-ban nyitotta meg kapuit. Az alapító azt követően határozott egy óvoda létesítése mellett, hogy fia torokgyíkban meghalt. Ingatlanait, köztük családi házát a városnak adta, azzal a kikötéssel, hogy abban óvoda működjön.

„Ez a szándék a mai napig teljesül, és a cél, hogy négycsoportos óvodaként működjünk majd, ahonnan a gyermekek a körmendi katolikus iskolában folytatják tanulmányaikat” – tette hozzá az intézmény vezetője. Kiemelte: az intézmény egyházmegyei fenntartásba vételéhez hozzájárult, hogy az elmúlt években nagyon sok szülő járatta itt hittanra a gyermekét.

„Szeretnénk a katolikus hittel megismertetni a gyerekeket és a szülőket” – tette hozzá Dienes Júlia.

Az új nevelési év első szentmiséjét Székely János megyéspüspök mutatta be.

Rövid szentbeszédében azt mondta a gyerekeknek: „Akárcsak az ószöveségi kis Sámuel, mi is meghallhatjuk Isten szavát, azt, amit nekünk mondani akar. Fontos, hogy ebben az óvodában Őrá is figyeljünk, amit Ő a szívünk mélyén mond. A legfőbb tanító Ő, és amit el akar mondani, az a szeretet.”

A Dienes Lajos Katolikus Óvodába ebben a nevelési évben három csoportban 87 gyermek jár majd.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Székely János püspök Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria