Katolikus jelenlét Türkmenisztánban – A kocsikázás is a misszió eszköze

Kitekintő – 2021. október 21., csütörtök | 12:32

A Katolikus Egyház Türkmenisztánban „szerény kis nyáj a főként iszlám vallású országban, ezért kerülnie kell a feltűnést, de ez nem korlátoz minket Isten evangéliumának hirdetésében” – így nyilatkozott Andrzej Madej, a Szeplőtelen Szűz Missziós Oblátusai (OMI) tagja, a türkmenisztáni önálló misszió vezetője a Fides hírügynökségnek.

A legutóbbi (a Pápai Missziós Intézet által támogatott) webinárium alkalmával – melynek címe Az evangelizáció missziója Közép-Ázsiában az Evangelii gaudium idején – kontextus, nehézségek, perspektívák – Andrzej Madej kiemelte, hogy a különböző nyelvű liturgiák képviselik az evangelizáció legfontosabb aspektusát Türkmenisztánban:

Minden vasárnap oroszul és angolul dicsőítjük az Eucharisztiát ashgabati templomunkban, a diplomaták és külföldről érkezett munkások kedvéért, de az evangéliumot türkménül is felolvassuk, mert sajnos egyre kevesebben beszélik ezt a nyelvet.

Katekumencsoportokat is indítottunk, melyek gyakran három-négy éven át is találkoznak, mivel ha úgy látjuk, valaki még nem készült fel teljesen, várunk még, mielőtt kiszolgáltatjuk számára a keresztség szentségét. Sokszor szervezünk találkozókat a katolikus hívek otthonaiban, vannak gyermekfoglalkozásaink, kórházakat és idősotthonokat látogatunk. Néha más városokba is elmegyünk barátokat szerezni.”

Az evangelizáció hagyományos formáin kívül vannak olyan kreatív megoldások, melyekre Ferenc pápa utal az Evangelii gaudiumban:„Furcsának tűnhet, de

az egyik eszköz, melynek segítségével Istenről beszélhetünk a türkmenisztániaknak, az az autó: az emberek sokszor kérnek meg minket, hogy kocsikázzunk, ami remek alkalmat kínál az örömhír terjesztésére.

Minden lehetőséget megragadunk az evangélium hirdetésére; például a diplomáciai eseményeken, melyeken a Vatikán „attaséjaként” veszek részt; vagy televíziós interjúk alkalmával, mikor egy ifjú párnak gratulálhatunk, vagy megemlékezhetünk egy elhunyt személyről. Az emberek érdeklődve hallgatnak: mindenki a hitről, a lelkiismeretről és a vallásról szeretne beszélni. Nagy figyelmet szentelnek a katolikus papok mondanivalójának.”

Az Urunk színeváltozása templom (mely Ashgabatban található) környéke szintén a találkozók egyik helyszíne:

Az udvarunk egy úthoz közeli részén építettünk egy kis barlangot a Szeplőtelen Szűz Máriának szentelve, és örömmel vettük észre, hogy a muszlimok is megállnak előtte imádkozni.

Továbbá kialakítottunk egy területet, ahol a gyerekek biciklizhetnek, és kerékpárjaikat utána egy ellenőrzött területen hagyhatják, mint egy igazi parkolóházban. Így azok is megismerkedhetnek velünk, akik nem katolikusok” – tette hozzá Andrzej Madej.

A türkmenisztáni katolikus közösség 250 hívet számlál, akik a fővárosban, az Urunk színeváltozása templomban gyűlnek össze. Két pap vezeti őket, mindketten a Szeplőtelen Szűz Missziós Oblátusai tagjai. A helyi katolikus egyház 1997-ben született, amikor Szent II. János Pál megalapította a türkmenisztáni önálló missziót. Az oblátusok tizenhárom éven át csak a vatikáni nagykövetség munkatársaiként maradhattak az országban. A hívek először otthonaikban találkoztak, és minden misét az ashgabati apostoli nunciatúra területén tartottak. 2010-ben a türkmenisztáni kormány hivatalosan is elismerte a katolikusok jelenlétét az országban.

Türkmenisztán egy közép-ázsiai ország, amely Afganisztánnal, Iránnal, Kazahsztánnal, Üzbegisztánnal határos, nyugaton pedig a Kaszpi-tenger mossa partját. 1991 előtt a Szovjetunió tagköztársasága volt. Az ország területe: 488 100 km², lakossága: 5 850 901 fő. 

Türkmenisztán lakosainak többsége szunnita muszlim, 9 százaléka ortodox keresztény. A Katolikus Egyház története a közelmúltra nyúlik vissza, 1997-ben, a függetlenné válás után alapította II. János Pál pápa a sui iuris missziót, ahogyan a szomszédos országokban is. 2016-ban szentelték az első türkmenisztáni születésű katolikus papot, Anton Litvinovot, aki a Szeplőtelen Szűz Missziós Oblátusai közösségének tagja.

Fordította: Baranyai Judit

Forrás: Fides

Fotó: AsiaNews

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria